Найіб Букеле: міленіал із замашками диктатора буде правитиме Сальвадором ще п'ять років

|
Версия для печатиВерсия для печати

Його ненавидять правозахисники та бандити. Одні вважають його борцем із криміналом, інші звинувачують у фашизмі. Його вважають найпопулярнішим політиком Латинської Америки, і він щойно переобрався на пост президента за підтримки понад 80% населення. Його звуть Найіб Букеле, і він правитиме Сальвадором ще п'ять років.

Про нього розповідає видання novayagazeta.

Минулої неділі в Сальвадорі пройшли президентські та парламентські вибори. Остаточних результатів поки немає, але, за твердженням самого Букеле, він переміг із 85% голосів. На офіційному сайті з попередніми підсумками цифри приблизно такі самі — 83%. Його партія «Нові ідеї» здобула абсолютну більшість у парламенті — 58 місць із 60.

Країна-вбивця №1

2015 року Сальвадор став найжорстокішою країною в Західній півкулі — на 100 000 населення країни припадало 103 вбивства. Усього за рік було вбито 6650 осіб. Для порівняння: у 2014 – 3912 особи. Громадяни Сальвадора — це 13,6% населення всієї Центральної Америки, при цьому в 2015 році на країну припадало 35,3% від усіх вбивств у регіоні.

Загалом, за останні 30 років більше 120 000 людей загинули в цій країні від рук бандитів, 80% Сальвадора належали кримінальним угрупованням. І цифри жертв можна порівняти з тими, що забрала громадянська війна, що тривала з 1979 по 1992 рік. За різними оцінками істориків, тоді загинули від 55 000 до 75 000 людей.

На відміну від Еквадору, причина розгулу злочинності далеко не наркотики. У Сальвадорі діють кілька кримінальних угруповань, два найбільші з яких — MS-13 і Barrio 18. Вони настільки значні, що США визнали, наприклад, MS-13 глобальною кримінальною організацією нарівні з японською Якудзою, а президент Трамп порівняв її з Аль-Каїдою. *.

MS-13 - це низова структура, основу якої складають представники бідних верств суспільства. Їй, звісно, далеко до мексиканських картелів за капіталами, та й наркотики – не основний вид діяльності. Але вплив її суттєвий.

Представники сальвадорських банд проникли до місцевої влади, вони, наприклад, беруть участь у діяльності 247 муніципалітетів (а всього їх 262). Банди займалися рекетом та контролювали до 70% бізнесу країни. Щорічно країна зазнавала збитків у 4 мільярди доларів, або близько 15% ВВП через бандитський «бізнес».

І у 2012 році було укладено перемир'я між урядом та двома найбільшими угрупованнями, посередником у переговорах виступила Католицька церква. І це на якийсь час скоротило хоча б кількість жертв кримінальних розбірок — з 14 до шостої на день. Але світ тривав недовго.

І тут прийшов Букеле

Найіб Букеле став президентом Сальвадора у 2019 році, тоді він набрав 53,10%. І причина його нинішнього політичного успіху проста — він обіцяв боротися зі злочинністю та дотримався обіцянки.

Політична кар'єра Букеле розпочалася у 2012 році, коли він став мером одного з муніципалітетів департаменту Ла-Лібертад. Примітно, що він висувався від правлячої партії FMLN. І вже на той час він відрізнявся широкими жестами — наприклад, відмовився від зарплати.

У 2015 році він стає мером столиці Сан-Сальвадора і обходить опонента від другої за впливом партії в країні Націоналістичного республіканського союзу (ARENA).

А ось до 2017 року його шляхи з правлячою партією FMLN («Фронт національного визволення імені Фарабундо Марті» — назва, яку знав будь-який радянський піонер, який переживав за справу революції в Латинській Америці. — Ред.) розходяться, і Букеле оголошує про створення партії « Нові ідеї".

Зареєструвати її до виборів 2019 року він не встиг, довелося домовлятися із «несистемними». І Букеле став першим президентом з 1980-х років, який вибрався не від однієї з двох основних сальвадорських партій — FMLN і ARENA.

Свою кампанію він побудував на двох принципах – боротьбі з корупцією та криміналом. А його політичні погляди складно охарактеризувати. З одного боку, він криптоентузіаст, і став президентом, почав інвестувати бюджет країни в біткоїн. Біткоїн — мрія економічних «анархістів» став у Сальвадорі визнаною валютою, їм тепер можна розплачуватися в магазинах.

З іншого — він віддає перевагу сильній державі і не цурається обмеження свобод громадян.

Його рейтинг зашкалював і в середньому становив щонайменше 70%.

Крім боротьби з корупцією та злочинністю він потурбувався і про сприйняття Сальвадора у світі: біткоін-економіка, конкурс «Міс Всесвіт — 2023», будівництво однієї з найбільших у регіоні бібліотек у столиці Сан-Сальвадорі, яка коштувала 54 мільйони доларів.


Вгорі: Найіб Букеле. Фото: Zuma

Фото: AP

Це принесло йому популярність не лише на батьківщині, а й у всій Латинській Америці. Згідно з опитуванням від листопада 2023 року, він став найпопулярнішим політиком регіону з рейтингом у 90%.

А боротьба зі злочинністю розпочиналася відразу ж — у 2019 році, коли влада взяла під контроль усі 28 в'язниць у країні. На 2022 рік у в'язницях та під слідством перебувало понад 71 000 осіб, що становить приблизно 1% населення Сальвадора. Кількість вбивств різко знизилася – до 7,8 на 100 000 населення. 2022 року було скоєно 495 вбивств, хоча ще 2021 року їх було 1147. 2023-го цифра впала до 2,4 на 100 000.

У березні 2022 року Букеле ввів надзвичайний стан та оголосив повномасштабну війну криміналу. Причина цього — несподівано різке зростання насильства на вулицях, одного дня тоді було вбито шість десятків людей. Громадянські права були обмежені (особливо це поширювалося на затриманих та підозрюваних у скоєнні злочинів. — Ред.).

З'явилася й одна з найбільших в'язниць у світі, її місткість – 40 000 осіб.

І ця «фортеця» стала головним символом правління чинного президента, діяльність якого спонукала міжнародну громадськість знову порушити філософське питання: якою ціною може бути досягнута безпека в країні?

Організація Amnesty International вважає, що приблизно 2% населення країни віком від 18 років перебувають у в'язниці. У доповіді йдеться, що слідчі дії ведуть проти 1190 дітей, які перебувають під вартою. Надзвичайне становище у країні продовжувалося кілька разів і досі не знято. Без суду дозволено втручатися у приватне листування, зв'язок та затримувати людей не на 72 години, а до 15 діб.

Серед критиків президента популярна думка, що поліція діє без розбору і вистачає на вулицях будь-кого, хто нагадує їм членів банд. Наприклад, підлітків із татуюваннями. Правозахисники сумніваються, що за середнього рівня затримань 150 осіб на день можливо вирішити проблему масової злочинності ефективно. Міжнародна правова організація Cristosal зафіксувала смерть 139 людей у в'язницях, які вимагали особливого догляду під час утримання в таких місцях. У доповіді стверджується, що у в'язнів немає будь-яких прав: їх б'ють, калічать і принижують у в'язницях.

Гучною стала смерть Роберто Алонсо, який помер у в'язниці через діабет. У його біографії не було кримінальних переслідувань, а у справі, в рамках якої його заарештували, не було доказів. Перше слухання в суді мало відбутися лише у 2025 році, але його здоров'я не витримало висновку. І зараз у Верховному суді лежать приблизно 6000 схожих скарг на незаконне затримання та арешт.

За Букеля розцвіли анонімні доноси на «гарячу лінію», які призводять до реальних тюремних термінів. При цьому сам президент визнає, що у в'язницях можуть виявитися невинними, але вирішення проблеми бандитизму переважує всі «витрати».

 

Загалом у країнах Латинської Америки, де наркокартелі могли контролювати цілі регіони, як у Колумбії, або тероризувати мирне населення, як в Еквадорі, вибір методів боротьби дуже обмежений. Наприклад, повна протилежність Сальвадору – мирний план президента Колумбії Густаво Петро, який виступає за легалізацію кокаїну. Він вважає, що єдиний спосіб покласти край наркозлочинності — законодавчо дозволити вживання наркотиків.

4 лютого 2024 року. Наіб Букеле та його дружина Габріела Родрігес під час голосування на президентських виборах. Фото: AP

«Найбільш кльовий диктатор у світі»

Підстави підозрювати Букеле у диктаторських прагненнях є, незважаючи на те, що він сам іронізує над тим, як його охрестили у ЗМІ. Лютий 2020 року став підтвердженням цього. Тоді парламент ще був опозиційним і не планував схвалювати кредит на 109 мільйонів доларів від Центральноамериканського банку економічної інтеграції.

Найіб вирішив цю проблему дуже просто — наказав військовим оточити будівлю парламенту та нікого не випускати. Умова звільнення парламентаріїв була лаконічною — схвалити кредит.

Але кворуму не було, і тоді президент на кшталт Наполеона Бонапарта, який поставив собі корону на голову, сам сів на місце спікера. Свого він досяг.

Після цього він провів дві державні реформи — скоротив кількість муніципалітетів з 262 до 44, укрупнивши їх, і скоротив розмір парламенту — з 84 до 60 депутатів. Взагалі-то політологи запевняють, що чим менше кількість мандатів, які розігруються під час виборів до парламенту, тим складніше новим і малим партіям потрапити до законодавчої влади. Тому дії Букеле можна охарактеризувати як централізацію влади чи будівництво адміністративної вертикалі.

Якби Найіб слідував умовно існуючому гайду, як стати диктатором, то мав би реалізувати й головний пункт у порядку кожного авторитарного правителя, що починає, — продовжити свою владу і обійти формальні процедури виборів. Саме це він і зробив — адже за Конституцією заборонено переобрання чинного президента. Завдяки більшості в парламенті, яку затверджує членів Конституційної палати Верховного суду, трактування цієї заборони змінилося. Президенту довелося формально піти у відпустку та передати тимчасове управління іншій людині. Вийшло так: якщо термін президентських повноважень було реалізовано не до кінця, то й заборона начебто не діє. Принаймні з такою логікою погодився сам Найіб.

…Сальвадор став заручником проблем, які не вирішувалися десятиліттями. І сьогодні виборці задоволені тим, що на вулицях не стріляють як раніше. Рейтинг президента б'є рекорди, економіка поволі відновлюється. Ім'я Букеле стало загальним і перетворилося на «букелізм» — жорстку політику нетерпимості до вуличної злочинності.

На запитання: «Чи варто воно того?» — виборці Сальвадора сьогодні відповідають: так. А на запитання: «Що важливіше: безпека чи права людини?» - Сальвадор відповідає: "перше".

 

Чи зуміє держава зупинитися, чи обмеження прав і свобод стане довготривалою політикою — ось незабаром і побачимо, адже Букеле переобрано, незважаючи на Конституцію, на другий термін.

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У понеділок в Україні сухо лише на півночі, вдень + 13-22°С
18:05
Спільне святкування Пасхи: є бажання до такого дійти
17:11
Тетяна Чорновол: Про зброю "задротів". Перший рік у нас була війна села, прийшла черга воювати місту
16:10
НАТО нібито визначило два тригери з боку РФ після яких воно може відкрито втрутитись у війну в Україні
15:30
В окупованому Бердянську підірвали організатора катівні
14:11
На Рівненщині ченці Гурбинського монастиря ПЦУ вирощують зерно, щоб розбудувати монастир (ВІДЕО)
13:51
Обіцяна Заходом зброя може йти ще довго, але прориву рашистами фронту експерти не очікують
12:46
Останні масовані атаки рашистів завдали енергетиці збитків на понад 1 мільярд доларів
11:43
Більшість помісних церков досі не визнають автокефалію ПЦУ, бо очікують чим завершиться війна - Єпіфаній
10:45
Розвідка попереджає, що рашисти планують диверсії по всій Європі - Financial Times

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]