Набув чинності 11-ий пакет санкцій ЄС проти росії (ЗМІСТ)

|
Версия для печатиВерсия для печати

Сьогодні, 23 червня, набув чинності 11-ий пакет санкцій Євросоюзу проти Росії. Про це повідомило естонське міністерство закордонних справ.

"Ми не закінчили. Ми не зупинимось. Ми продовжуватимемо підвищувати вартість війни для агресора, поки Україна не переможе у війні, а Росія з її керівництвом не відповість за свої дії", – йдеться у повідомленні.

Згідно з інформацією The Guardian, діятиме експортний бан щодо третіх країн, які допомагають Кремлю обходити обмежувальні заходи. Зокрема, мають усунути можливість використання танкерів інших країн для транспортування російської сирої нафти в порти ЄС. Імпортери виробів із заліза та сталі також зіткнуться з жорсткішими обмеженнями на сировину, яка була оброблена в третіх країнах, щоб довести, що вона не походить з Росії.

Новий інструмент боротьби з обходом санкцій дозволить ЄС "обмежити продаж, постачання, передачу або експорт визначених санкційних товарів і технологій до певних третіх країн". 

Санкційний список збільшився на 87 нових організацій, які безпосередньо підтримують військову кампанію Росії в Україні, з обмеженнями на експорт передових технологій до країн, які тепер включають Китай, Узбекистан, Об’єднані Арабські Емірати, Сирію та Вірменію.

"Сьогоднішній пакет посилює наш тиск на Росію та військову машину Путіна. Подолаючи обхід санкцій, ми максимізуємо тиск на Росію, позбавляючи її ресурсів, які їй так необхідні для продовження незаконної війну проти України", – заявив топдипломат ЄС Жозеп Боррель.

До списку увійшли чотири іранські компанії, які виробляють безпілотники та постачають їх до РФ, сторонні організації, що сприяють ухиленню від санкцій, російські компанії, що займаються розробкою, виробництвом і постачанням електронних компонентів для російської армії. Також сьогоднішнє рішення розширює список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки, включно з: електронними компонентами, напівпровідниковими матеріалами, обладнанням для виробництва та тестування електронних інтегральних схем і друкованих плат, прекурсорами енергетичних матеріалів та прекурсорами хімічної зброї, оптичними компонентами, навігаційними приладами, металами, що використовуються в оборонному секторі та морським обладнанням.

Серед медіа санкцій вжили проти RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook та Kateho. 

"Припиняється дія тимчасового відступу, наданого Німеччині та Польщі на постачання сирої нафти з Росії через північну ділянку нафтопроводу «Дружба». Однак нафта, яка походить з Казахстану чи іншої третьої країни, зможе продовжувати транзит через Росію та імпортуватися в ЄС через нафтопровід «Дружба»", – додали в Раді ЄС

Це має негативно вплинути на російський військово-промисловий комплекс та здатність росіян виготовляти ракети. Допомога в обході санкцій має стати невигідною для інших.

Як повідомляє російське видання Коммерсант, під обмеження Євросоюзу в рамках 11-го пакету санкцій потрапили голови кількох російських регіонів, а також військові кореспонденти, зокрема Семен Пегов та Євген Піддубний. Також під обмеження потрапили "Вагнер-Центр", група компаній з кібербезпеки Positive Technologies, завод ім. Свердлова та телеканал «Зірка». Також ЄС заборонив прокачування російської нафти північною гілкою трубопробопроводу «Дружба». Документ (.pdf) опублікований в офіційному журналі ЄС і набув чинності.

ЄС заборонив транзит через територію Росії товарів та технологій, які можуть сприяти розвитку її військово-технологічного чи силового сектора. Також ЄС заборонив продавати Росії інтелектуальні права та давати доступ на подібні товари та технології.

Загалом під санкції ЄС потрапили 71 фізособа та 33 юрособи. Серед них губернатор Воронезької області Олександр Гусєв, голова Ставропольського краю Володимир Володимиров, губернатор Краснодарського краю Веніамін Кондратьєв, губернатор Магаданської області Сергій Носов, губернатор Камчатського краю Володимир Солодов та голова республіки Адигея Мурат Кумпілов.

Під обмеження також потрапили Артем Усс, підприємець та син екс-губернатора Красноярського краю Олександра Усса, якого у США звинувачують в обході санкцій проти Росії. До списку санкцій також включили воєнкорів Євгена Піддубного, Семена Пегова, Олександра Сладкова, депутата Мосміськдуми та воєнкору Андрія Медведєва, політолога Сергія Караганова, бізнесмена Артема Чайку та його брата Ігоря Чайку, гендиректора Державної транспортної лізингової компанії (ГТЛК).

Крім цього, обмеження ввели проти заступника міністра оборони РФ Тетяни Шевцової, кількох російських суддів та високопосадовців, зокрема генерала-полковника Олександра Лапіна.

Під персональні санкції також потрапили регіональні чиновники Криму, Чечні та ЛНР, а також співробітники російських ЗМІ – перший заступник гендиректора НТВ Олександра Костеріна, перший заступник гендиректора ВДТРК Андрій Кондрашов, керівник регіонального департаменту ВДТРК Ріфат Сабітов та кореспондент «Известий».

Серед організацій під санкції потрапили Міжнародного розрахункового банку та банку «Центр міжнародних розрахунків». Обмеження проти них запровадили через роботу у ДНР, ЛНР, Запорізькій та Херсонській областях та обмін гривень на рублі для місцевих жителів. Обмеження також торкнулися «ЧВК Вагнер Центр», «Вагнірок», телеканал «Зірка», група компаній з кібербезпеки Positive Technologies.

Посли ЄС погодили новий пакет санкцій 21 червня. Пакет включає вето на перетин кордону російськими автопричепами. Окрім цього, буде заборонено транспортування нафти південною гілкою нафтопроводу "Дружба". Наразі це єдина гілка нафтопроводу, якою російська нафта йде в Європу.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У понеділок в Україні сухо лише на півночі, вдень + 13-22°С
18:05
Спільне святкування Пасхи: є бажання до такого дійти
17:11
Тетяна Чорновол: Про зброю "задротів". Перший рік у нас була війна села, прийшла черга воювати місту
16:10
НАТО нібито визначило два тригери з боку РФ після яких воно може відкрито втрутитись у війну в Україні
15:30
В окупованому Бердянську підірвали організатора катівні
14:11
На Рівненщині ченці Гурбинського монастиря ПЦУ вирощують зерно, щоб розбудувати монастир (ВІДЕО)
13:51
Обіцяна Заходом зброя може йти ще довго, але прориву рашистами фронту експерти не очікують
12:46
Останні масовані атаки рашистів завдали енергетиці збитків на понад 1 мільярд доларів
11:43
Більшість помісних церков досі не визнають автокефалію ПЦУ, бо очікують чим завершиться війна - Єпіфаній
10:45
Розвідка попереджає, що рашисти планують диверсії по всій Європі - Financial Times

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]