На свіжих харчових тендерах Міноборони в десятки млрд продовжують перемагати колишні монополісти, - НГ

|
Версия для печатиВерсия для печати

В аукціонах Міністерства оборони 6 червня по 22-х тендерам на поставку комплектів продуктів харчування на загальну очікувану суму 24,67 млрд грн, у більшості випадків була конкурентна боротьба, середня знижка по всім процедурам склала 22%.  Але перемагають переважно представникикомпаній монополістів.

Про це пишуть Наші гроші, з посиланням на систему «Прозорро».

Найбільшим переможцем торгів у цей день стало ТОВ «Атомсервіс», воно виграло вісім аукціонів на 7,21 млрд грн. Засновником цієї фірми раніше була Ірина Лесечко. Вона також працювала у фірмі «Фінанс менеджмент», яку очолював Андрій Усенко. Цей бізнесмен відомий як керівник низки компаній, що отримували харчові та паливні підряди у Міністерстві оборони та Нацгвардії «Провідна продовольча компанія ЗС», «Адмет Груп», «Військторг», «Військсервіс-Волонтер» та той самий «Фінанс менеджмент».

Зараз «Атомсервіс» записаний на Олександра Савченка, який також був директором ТОВ «Ректан», ТОВ «Укрпродакорд ОР», ТОВ «Геус груп».

Нагадаємо, раніше слідчі СБУ відносили фірми «Атомсервіс», «Ректан», «Ресурс-Сервіс КМ» та «Військсервіс-Волонтер» до однієї групи, що присвоювала кошти на харчових підрядах. У судовому рішенні було закрите ПІБ особи, яка, за даними СБУ, здійснювала контроль над групою.

«Військсервіс-Волонтер» до вторгнення було монополістом на підрядах Міноборони. Вона поступово захоплювала ринок з 2018 року, і у 2021 році фірма мала 85% контрактів на харчування армії. Це відбулось завдяки відхиленню пропозицій фірми «Преміум фінанс груп» з пулу вищезгаданої Тетяни Глиняної. «Військсервіс-волонтер» пов’язаний з угрупуванням, яке раніше мало неформальну назву «генерал–єнакіївські«. Воно отримало таку назву, оскільки мало крупні контракти на харчування солдатів ще з часів Віктора Януковича та було пов’язане з тодішнім міністром оборони Михайлом Єжелем та Юрою Єнакіївським.

Найменша економія 5% була зафіксована на торгах очікуваною вартістю 1,29 млрд грн. Тут було всього два учасники ТОВ «РКГ» і ТОВ «Гранд консалт». Вони взагалі не знижували своїх стартових пропозицій. І вони представляють угрупування, яке є домінуючим постачальником для Міноборони з початку вторгнення.

Засновницею ТОВ «Гранд консалт» є Тетяна Глиняна. Це бізнесменша з Білої Церкви, яка за даними «Наших грошей» контролює пул компаній, що під час вторгнення були основними постачальниками харчів для Міноборони. До цього пулу також входить ТОВ «Актив компані», з яким взимку і було укладено скандальний контракт з яйцями по 17 гривень за штуку. За даними джерела «НГ», Тетяна Глиняна має нерухомість у Хорватії. Саме про неї йшла мова у публікації члена антикорупційної ради при Міноборони Тетяни Ніколаєнко:

Тетяна Глиняна відома читачам «Наших грошей» як директор фірми «Візит», що раніше була крупним постачальником харчів для військових. У 2015 році вона та її зять фігурували у справі про хабар полковнику Нацгвардії за хабар 232 тис грн за сприяння перемозі у тендері по консервам. Але тоді Глиняна взагалі не потрапила у вирок, а її зятя Руслана Березюка засудили до незначного умовного терміну.

Дешевшу пропозицію у цьому аукціоні зробило ТОВ «РКГ» Василя Хворостяного. Ця фірма зареєстрована у рідному для Глиняної місті Біла Церква.

Також у Білій Церкві зареєстрований Олександр Дмитревич – засновник ТОВ «Актив компані», з яким Міноборони і уклало взимку скандальний контракт з яйцями по 17 гривень. Директор «Актив компані» Валерій Мелеш також прописаний у Білій Церкві. Раніше він був директором Державного підприємства Міністерства оборони «Білоцерківський військовий торг». Та керував ДочП «Будівельної Компанії «Київрембуд» братів Дмитра і Леоніда Крючкових.

Компанія «РКГ» виграло три аукціони Міноборони на загальну суму 2,83 млрд грн.

Чотири аукціони Міноборони на 3,83 млрд грн виграли ФОП Кукуза та ФОП Латуха. Ці фопи не завантажили банківських гарантій, тому мають бути відхилені з тендерів. А потім мають бути розглянуті дорожчі пропозиції інших учасників тендерів.

Решту аукціонів виграли ТОВ «Гарна страва» (0,85 млрд грн), ТОВ «Контракт продрезерв 5» (0,64 млрд грн), ТОВ «Торговий дім Мірінталь» (1,49 млрд грн), ТОВ «Трейд лайнс рітейл» (1,51 млрд грн).

Нагадаємо, раніше «Аргумент» писав: Міністр Резніков: корупція, некомпетентність чи неспроможність?

Хто і як наживається на ЗСУ під час війни? Свідчать таємні контракти Міноборони

Що бреше влада про скандал із "яйцями по 17 гривень"

 «Аргумент»


В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]