Море загроз: чи зможуть удари по хуситах зупинити угруповання з бідної країни

|
Версия для печатиВерсия для печати

Великобританія та США завдали ударів по об'єктах хуситів у Ємені, назвавши це відповіддю на напад угруповання на кораблі у Червоному морі. Військова операція проти хуситів може допомогти міжнародній спільноті швидше розібратися з проблемою, яка лише зовні схожа на кейс піратів Сомалі, але потенційно куди небезпечніша. Представники гірських єменських племен фактично перекрили головний торговий шлях між Європою та Азією та стали новим чинником у великому близькосхідному конфлікті. Судноплавні компанії перестають користуватися Суецьким каналом, весь світ зазнає збитків.

Про це йдеться у статті видання The Insider.

Люди моря та люди гір

Одні називають хуситів єменськими повстанцями, інші рухом, що захопив владу в країні після громадянської війни. Але неправі, за великим рахунком, і ті, й інші. Тому що Ємену як єдиної держави більше немає. Є лише території, контрольовані окремими силами, пояснює директор Центру дослідження Сходу та Африки Моше Даяна Узі Рабі, автор двох книг про цю країну, одна з яких так і називається — «Анатомія держави, що не відбулася».

Питання, чи був Ємен. Південь країни з 1839 контролювали британці, північ - Османська імперія. Постколоніальна історія Ємену - конфлікт двох його половин, що завершився об'єднанням Півночі та Півдня у 1990 році. Як ми тепер бачимо, об'єднання не було міцним.

Дві частини Ємену відрізняються дуже багатьом. Столиця Півдня Аден – ключовий порт. Столиця Півночі, та був і об'єднаної країни, Сана, немає виходу до моря. За старих часів вона була гірничодобувним і ремісничим центром. Більшість населення північного Ємену — скотарські гірські племена. Дається взнаки це і на характері мешканців, пояснює Узі Рабі:

«Південь – це люди моря. Набагато більш відкриті порівняно з консервативними горцями. Горяни замкнуті на своїй території, вони не люблять мати справу з чужинцями. У південному Ємені можна знайти інтелектуалів, які здобули освіту за кордоном. У північному – ні».

Релігії також різні. Південь і взагалі більшість жителів Ємену – суніти. На півночі мешкають мільйони шиїтів. Але не таких, як в Ірані, а представників іншого напряму цієї мусульманської конфесії, зейдитів, які раніше поширені від півночі Ірану до Марокко, а тепер залишилися майже тільки в Ємені.

Хусити — це навіть не багата Сана, а північ країни. Їхній центр — місто Саада, яке в давнину перебувало на перетині важливих караванних шляхів, а зараз — просто містечко на 70 тисяч жителів. Окраїна, яка довгі роки відчувала себе особливо обділеною в цій і так небагатій країні, пояснює Узі Рабі: «Вони завжди страждали від розподілу ресурсів у Ємені. З півночі вони зазнавали тиску саудитів, сунітів салафітського штибу, вельми фундаменталістськи налаштованих. Влада в країні також належала сунітам. Отже, повстання хуситів мало і економічні, і релігійні мотиви».

Угруповання сформувалося на початку 1990-х під керівництвом Хуссейна Аль-Хусі. Власне назву «хусити» вона отримала на честь свого лідера після його смерті в 2004 році. Старіша та офіційна назва руху — «Ансар Аллах», а очолює його зараз брат засновника — Абдул-Малік Аль-Хусі.


Хусити з портретами Абдул-Маліка Аль-Хусі на демонстрації в Сані, 2022 рік

Загибель Хуссейна – результат першого, невдалого повстання хуситів. З 2004 року рух захоплював окремі райони країни. Але оскільки Ємен знаходиться на периферії арабського світу, це мало кого хвилювало. Все змінилося у 2011 році під час «Арабської весни», розповідає ізраїльська журналістка, арабістка та твориця Telegram-каналу «Східний Синдром» Ксенія Свєтлова: «З 2011 року відновилася війна. Хоча хтось скаже, що вона взагалі ніколи не закінчувалася. Все почалося з виступів у містах. Там були і "Брати мусульмани", і "Аль-Каїда", і "Ісламська держава". Але ми бачили і молодих людей, які виступали за демократичні цінності, студентів університетів, як на майданах Каїру. Але на Близькому Сході сила завжди на боці тих, хто має зброю».

ІГ, у якого зброї завжди вистачало, заснувало в Ємені окрему провінцію. «Аль-Каїда» від початку була практично місцева, сім'я бен Ладенов походить саме з цієї частини Аравійського півострова. За підсумками громадянської війни угруповання навіть контролює в Ємені певну територію.

Ще одна фракція – Південний фронт. Він об'єднує племена на півдні, які виступають проти хуситів і бажають відновити Південний Ємен як незалежну державу. Наразі вони отримують підтримку з боку Об'єднаних Арабських Еміратів. Іншим угрупованням допомагає Саудівська Аравія. А Іран, пояснює Узі Рабі, вже близько десяти років підтримує хуситів: «Іран почав надавати їм озброєння та амуніцію, перетворивши на своїх проксі. Він підтримує шиїтські групи в арабських країнах, які перебувають у стані громадянської війни. Також він діяв у Лівані, Сирії та Іраку. У Ємені є й інші шиїти. Але хусити виглядали найбільш добре організованими».

Допомога Ірану виявилася вирішальною. 2014 року хусіти рушили на столицю. А у січні 2015-го зайняли її практично без жодного пострілу.

Буря нерозв'язності

Якщо подивитися на карту, буде враження, що міжнародно визнаний уряд Ємену все ще контролює великі території. Але якщо зіставити її з картою щільності населення або просто вивчити супутникові знімки, то стає зрозуміло, що більшість справді заселених земель зайнята хуситами. Навіть офіційний орган влади, Раду президентського керівництва довелося формувати у Саудівській Аравії.

У 2015 році саме ця країна очолила коаліцію арабських держав, яка вторглася до Ємену на прохання законного уряду, щоб навести там порядок. Перша операція називалася "Буря рішучості", друга - "Відродження надії".


Наслідки операції «Буря рішучості» у Сані

Коаліція мала авіацію з тотальною перевагою в повітрі, танки, інша техніка. Хусіти використовували тактику живого щита, що боролися в містах, і загибель цивільного населення посилювала міжнародний тиск на саудитів та їх союзників. Тим більше, що в країні розпочалася справжня гуманітарна катастрофа. Близько 20 млн єменців опинилися на межі голоду, пояснює Ксенія Свєтлова, тому тиск світової спільноти зростав: «Але хусити не програли і у військовому плані. Це зовсім інша армія, як у ХАМАС та “Хезболли”, без танків, але з ракетами та безпілотниками. Вся ця якісна зброя — з Ірану. Воюючи з коаліцією, вони обстрілювали військові бази, аеропорти та прикордонні міста у Саудівській Аравії. Завдали дуже знакового удару під час параду урядових сил. У коаліції розпочався розкол. Емірати вирішили підтримувати сепаратистів із Південного фронту».

2021 року в США змінився президент. І за два тижні після інавгурації Джо Байден оголосив про припинення підтримки операції. У ситуації тиску та військових неуспіхів Саудівська Аравія зупинила бойові дії. У рамках мирного процесу США навіть викреслили хуситів зі списку терористичних організацій, незважаючи на використання ними терористів-смертників та неповнолітніх солдатів.

Загалом рух до кінця війни тільки зміцнів, констатує Ксенія Свєтлова: «Хусити зберегли владу в Ємені, продовжили отримувати допомогу від Ірану, і при цьому у них з'явився бойовий досвід — причому не якихось сутичок племен, а справжньої війни».

З кінця 2022 року бойові дії майже не ведуться. Навесні 2023-го між Саудівською Аравією та хуситами розпочався обмін полоненими. А саудити за посередництва Китаю відновили дипломатичні відносини з Іраном.

Прямо зараз, коли хусити оголосили війну Ізраїлю, обстрілюють ракетами Ейлат і блокують судноплавство в Червоному морі, вони ведуть переговори з офіційним урядом Ємену про мир. І ООН дуже оптимістично висловлюється про їхні перспективи.

Хаїм Корен, директор близькосхідного відділу Центру політичних досліджень МЗС Ізраїлю, колишній посол країни в Єгипті, вважає, що ракетна блокада Червоного моря для хуситів — спосіб посилити переговорні позиції і досягти преференцій від інших держав: «Вони обстрілювали Саудівську Аравію ракетами і перенесли вторгнення. . Їхні апетити ростуть. Логіка полягає в тому, щоб отримати свою вигоду в обмін на зупинку блокади. Їх цілком влаштовує, якщо Ємен знову розвалиться. Шиїтська меншість становить 30% населення. Хусіти контролюють ту частину, яка їм потрібна, включаючи столицю Сану. А проблеми населення Ємену загалом їх не турбують».

Щупальце восьминога

На прапорі хуситів написано п'ять коротких фраз арабською: про «смерть Америці», велич Аллаха і перемогу ісламу, а єврейській темі присвячені відразу дві з них: «Смерть Ізраїлю» та «Прокляття євреям». Але оголосити єврейській державі війну хусити спромоглися тільки цієї осені — через вісім років після захоплення влади в більшій частині країни.

Експерт Єрусалимського інституту стратегії та безпеки Йонатан Спаєр вважає, що в такій затримці винні два фактори: «По-перше, хусити були надто зайняті власними війнами з Саудівською Аравією, ОАЕ та Радою президентського керівництва. У 2022 році у громадянській війні було укладено перемир'я, і вони мали час напасти на Ізраїль. По-друге, не було відповідного контексту. Якщо пам'ятаєте, минула велика операція в Газі відбулася у 2014 році, коли хусити були порівняно невеликою організацією».

У Ємені зараз залишився лише один єврей. Колись це була країна з однією з найбільших єврейських діаспор. Незадовго до державотворення Ізраїль нею прокотилася хвиля погромів. І десятки тисяч людей залишили країну, залишивши все нажите. Це було частиною масового вигнання євреїв із країн Близького Сходу та Північної Африки наприкінці 1940-х.

Невелика громада залишалася рівно до переможної ходи хуситів. Після цього Ізраїлю навіть довелося провести невелику спецоперацію для вивезення з країни останніх євреїв.

Тому єврейське питання для більшості єменців досить абстрактне. Але він незмінно дозволяє місцевим силам набрати додаткової популярності. Ось, наприклад, нещодавній репортаж катарського каналу «Аль-Джазіра»: «Коли хусити заявили про запуск ракет та безпілотників у бік Ізраїлю, ця новина підняла наш бойовий дух і принесла почуття ейфорії», — наводяться в ньому слова 48-річного Абдулли. Він не військовий та не фанатик, а звичайний господар супермаркету.

Про вступ до війни з Ізраїлем хусіти оголосили 19 жовтня. З того часу вони неодноразово повідомляли про запуск ракет і дронів. Частину з них перехопив сам Ізраїль, частина сусідні країни та американський флот. Інші просто не долетіли до місця призначення через невідомі причини. Напад на торгові судна вже стали наступним етапом протистояння.

Свої дії хусіти пояснили реакцією на війну у Газі. Але Хаїм Корен переконаний, що це лише привід: «Їм немає жодної справи до жителів Гази, як Ірану. Їхня мета — дипломатичне рішення, яке дозволить Ірану просувати свій вплив у регіоні, а хуситам — заробити грошей. Це добре спланована війна».

У тому, що за хуситськими атаками стоїть Іран, ніхто не сумнівається з експертів. Тим більше, що ракети і безпілотники, що ними використовуються, явно не розроблені і не вироблені в Ємені.

Фактично іранці на цій війні випробовують свою нову зброю, констатує Ксенія Свєтлова.

Партії іранської зброї, що прямує до Ємену, перехоплювали неодноразово. Також є чимало відомостей про постачання з Ірану наркотиків. Це насамперед кристалічний метамфетамін, але також героїн і популярний серед джихадистських угруповань кустарний стимулятор каптагон.

Про рівень озброєнь, що поставляються, можна говорити на прикладі ракети, запущеної по Ізраїлю 21 жовтня. Це була балістична ракета, і ізраїльська система ППО вперше в історії здійснила перехоплення у космосі. Це не те, що можна розробити в Ємені, впевнений Йонатан Спайєр: «І якщо ці озброєння потрапили до Ємену з Ірану, розумно припустити, що Іран не видав їх із дозволом “використовуйте, як хочете“. Ми не знаємо точних відносин підпорядкування між хуситами та Іраном, але з певною впевненістю можемо стверджувати, що єменський рух не ухвалює рішення самостійно. Ця атака скоординована та підтримана Іраном. Іран використовує ті чи інші свої проксі для тиску на Ізраїль - так само, як "Хезболла" в Лівані».

В Ізраїлі часто порівнюють зовнішню політику Ірану стосовно себе з восьминогом. Ідея в тому, що за всієї декларованої ненависті до Ізраїлю Іран сам не вступає з ним у війну, а вважає за краще оточувати з усіх боків залежними від себе угрупованнями: чи то ХАМАС на палестинських територіях, «Хезболла» в Лівані та Іраку, шиїтські ополченці в Сирії .

Але хусити дещо виділяються на загальному тлі, зазначає Йонатан Спайєр: «Хезболла» — це просто франшиза Корпусу вартових ісламської революції. Вона навіть прапор використовує такий самий, просто іншого кольору. А ось хусити — місцевий племінний рух, який має певну автономію. У цьому сенсі вони більше нагадують ХАМАС».

 

З початку війни у Газі ліванська «Хезболла» постійно обстрілює північні кордони Ізраїлю. Є загиблі серед військових, і серед цивільних. Десятки тисяч мешканців міст та селищ біля кордону з Ліваном уже майже три місяці живуть в евакуації. Проте, «Хезболла», на відміну хуситів, так і не оголосила Ізраїлю війну. Йонатан Спаєр переконаний, що це пов'язано з менш тотальним контролем над територією та населенням Лівану: «Різниця в тому, що “Хезболла“ — найсильніше угруповання в Лівані, але не єдине. Вона може повністю ігнорувати думки всіх інших. У країні далеко не всі шиїти і далеко не всі хочуть бути втягнутими в конфлікт. Ємен – інша справа. На тій території, яку контролюють хусити, жодних сил немає. І їхня здатність утриматися при владі ніяк не залежить від позиції та бажання інших мешканців країни».

Морська блокада

Одним із завдань саудівської коаліції у 2015 році було не дати хуситам контролювати Баб-ель-Мандебську протоку — вузькі ворота між Аденською затокою Індійського океану та Червоним морем — і відповідно впливати на морські перевезення через Суецький канал. Частково це завдання виконали. Від протоки бойовиків відігнали. Але вони, як і раніше, контролюють великий шматок узбережжя на північ. І це дозволяє вільно обстрілювати ракетами та безпілотниками всю акваторію.

 

Ще під контролем хуситів знаходиться Ходейда — велике місто та друге за значенням порт Ємену. Саме туди вони пригнали захоплений 19 листопада у Червоному морі автовоз Galaxy Leader.

Кадр із відеозапису захоплення судна M/V Galaxy Leader

Судно це вони оголосили ізраїльським, хоча зв'язок із Ізраїлем тут непрямий. Компанією-власником автовоза частково володіє ізраїльський бізнесмен. Але судів, навіть настільки відносяться до Ізраїлю, через Червоне море проходить вкрай мало. Тому хусити незабаром розширили критерії та почали атакувати будь-які судна, що рухаються у бік Ізраїлю. Нехай навіть вони йдуть до Йорданії чи Єгипту.

Ці дві країни страждають від блокади хуситів навіть сильнішими. Для Єгипту судноплавство через Суецький канал є найважливішою статтею національного доходу. Йорданія в принципі не має іншого виходу до моря. Але хусити ці країни до уваги не беруть, пояснює Ксенія Свєтлова: «З їхньої точки зору, Єгипет та Йорданія — союзники Ізраїлю та США. Вони цього не говорять, звісно, відкрито, але зрозуміло, що вони мають це на увазі. А нинішня криза є частиною протистояння між проамериканською віссю та віссю Росія — Китай — Іран. Недарма хусіти заявили, що не стрілятимуть російськими судами. А найбільший китайський морський перевізник сам поспішив повідомити, що вони взагалі зараз нічого не поставлятимуть до Ізраїлю. Саудівська Аравія страждає, але не настільки, щоб відновити конфлікт з хуситами або навіть Іраном, з яким вони тільки примирилися».

У грудні США оголосили про початок операції під назвою «Страж процвітання» та формування морської коаліції для охорони судноплавства в Червоному морі. Але з арабських країн поки що до неї вступив лише Бахрейн. Однак інші країни затоки після атаки США, що почалася, на хуситів можуть відчути себе впевненіше.

Йонатан Спайєр пояснює, що досі арабські країни побоювалися залишитися з проблемою віч-на-віч: «Єгиптяни страждають від того, що відбувається, найсильніше. Але вони, на мій скромний погляд, бояться, що якщо вступлять до коаліції, все закінчиться тим, що хусіти чи Іран почнуть атакувати також туристичні об'єкти в Шарм-ель-Шейху та Табі та залишать Єгипет і без цього прибутку. Якщо Америка почне завдавати ударів у відповідь по хуситах, карати їх за обстріл судів, якщо вона покаже, що готова діяти, буде набагато легше переконати арабських союзників вступати в такого роду коаліції».

Зовсім не пірати

Звичайно, те, що відбувається, сильно нагадує минулу кризу в Червоному морі, спровоковану піратами Сомалі. Тоді також було сформовано міжнародну групу військових кораблів для охорони судноплавства, і піратство поступово зійшло нанівець. До речі, зона особливого ризику в Індійському океані була офіційно скасована лише у січні 2023 року.

Однак Йонатан Спайєр закликає не захоплюватися паралелями: «На відміну від ситуації з піратами Сомалі, нинішня криза викликана не маленькими кримінальними групами, а геополітикою вищого рівня. Сильна країна Іран використовує субдержавну освіту для своїх цілей. При цьому хоча хусити і не є державою, але в значній частині країни вони — влада. І в цій ситуації недостатньо просто захищати кораблі, щоби вирішити проблему. Без ударів у відповідь по хуситах, без покарання за обстріли коаліція не досягне своєї мети».

Хаїм Корен розуміє те, що відбувається, ще ширше — як частина конфлікту між Іраном, Росією та Китаєм з одного боку, і США та їх союзниками — з іншого: «З моменту початку нинішньої війни на Близькому Сході США вже багато разів не дали сильної відповіді на обстріл своїх об'єктів. з боку шиїтських угруповань в Іраку та Сирії. І на цьому тлі хусити та Іран відчули, що можуть продовжувати, і ніхто не збирається їх зупиняти. Наразі вони робили те, на що не наважувалися ніколи раніше, і перевіряють реакцію США. Якщо у вас є сила, але її не демонструєте, це не працює. Цей конфлікт немає дипломатичного рішення. Якщо ви приймаєте та домовляєтеся, ви дієте на користь диктаторів: Росії, Ірану, Китаю».

Принциповим моментом Корен вважає атаку невідомого дрона на танкер із індійським екіпажем біля берегів Індії 23 грудня. Це зовсім інше море, Аравійське, з протилежного боку Аравійського півострова. Повідомлялося, що судно якимось чином пов'язане з Ізраїлем. Хусити не взяли на себе відповідальність за цю атаку. США звинуватили Іран, але той відкидає звинувачення. Хаїм Корен не сумнівається в американській версії: «Атака Ірану на індійське судно має дві цілі: продемонструвати підтримку хуситів і покарати Індію за її проізраїльську позицію до Гази. Індія велика сила — скільки вона чекатиме і терпітиме? Що з далекосхідними країнами, чия торгівля страждає від блокади Червоного моря? Хусити плюють в обличчя всій світовій спільноті».

Після атаки на танкер Індія відправила чергувати в Аравійське море три есмінці. Формально вони не стосуються операції «Страж процвітання». Але, за великим рахунком, одних американських сил, що дислоковані біля берегів Ємену, може вистачити. Залучення до коаліції різних країн — питання, швидше, політичне, пояснює Йонатан Спаєр:

 

«Якщо говорити з військової точки зору, то в цій коаліції лише один член США. Британія надала один корабель, Франція також. Все, щоб сказати, що там діють не лише США. Але мова не так про потужність флоту, як про те, що він збирається робити».

 

А це якраз зрозуміло не до кінця. Спайєр і Корен вважають, що одних ударів у відповідь по хуситах у покарання за запуски ракет і безпілотників може виявитися достатньо. Ксенія Свєтлова впевнена, що для вирішення кризи потрібно забезпечити перемогу в Ємені когось із опонентів хуситів.

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]