«Моє послання Путіну: ми не прогнемося. Я не прогнуся». Джо Байден виступив із щорічним зверненням до Конгресу

|
Версия для печатиВерсия для печати

Головне з програмної заяви президента США про війну в Україні, Трампа і внутрішні проблеми.

Президент США Джо Байден виступив перед членами Конгресу зі щорічним зверненням «Про стан справ у країні». Як зазначає Bloomberg, мова чинного глави держави стала багато в чому передвиборчою та «антитрампівською». Байден розповів, чому важливо й надалі підтримувати Україну, що потрібно для врегулювання конфлікту на Близькому Сході та як вирішити внутрішні проблеми. Переказуємо основні тези.

Війна в Україні

Свою промову Байден розпочав із розмови про війну в Україні. Він навів паралель між своїм виступом та промовою 32-го президента США Франкліна Рузвельта у січні 1941 року.

«У січні 1941 року Рузвельт прийшов до цієї зали, щоб звернутися до нації. Він сказав: "Я звертаюся до вас у безпрецедентний момент в історії Союзу". Гітлер був на марші. У Європі вирувала війна. Метою президента Рузвельта було розбудити Конгрес та попередити американський народ про те, що це не звичайний момент. <…> І так, моя мета сьогодні ввечері — розбудити Конгрес і попередити американський народ про те, що це також не звичайний момент», — сказав президент США.

На його думку, Україна може зупинити російську армію та Володимира Путіна, але для цього Вашингтон має надати Києву зброю, необхідну для самозахисту. Байден наголосив, що Україна не вимагає запровадити американські війська на свою територію. За його словами, військових США у зоні військового конфлікту немає.

Якщо Сполучені Штати підуть зараз, це поставить Україну під загрозу. Європа у небезпеці. Вільний світ у небезпеці, надихаючи тих, хто хоче завдати нам шкоди. Моє послання до президента Путіна просте. Ми не відступимо. Ми не прогнемося. Я не прогнуся», - заявив Байден.

НАТО

У своєму зверненні Байден наголосив, що Америка є одним із засновників НАТО, і сьогоднішні завдання Альянсу не змінилися — необхідно запобігати війнам і підтримувати мир.

На думку президента США, зараз НАТО сильніше, ніж будь-коли. Він зазначив, що до блоку за останні два роки приєдналися Фінляндія та Швеція.

«Пан прем'єр-міністр, ласкаво просимо до НАТО, найсильніший військовий альянс, який колись знав світ», — звернувся Байден до шведського прем'єра Ульфа Крістерсона.

Еван Гершкович та Пол Вілан

Байден пообіцяв, що влада США добиватиметься повернення на батьківщину журналіста Евана Гершковича, який був заарештований у Росії за підозрою у шпигунстві, а також колишнього морпіха Пола Уїлана, який був засуджений до терміну в колонії за таким же звинуваченням.

"Ми також цілодобово працюватимемо над тим, щоб повернути додому Евана і Пола, та інших американців, несправедливо затриманих по всьому світу", - сказав американський президент.

Війна в Ізраїлі

Байден заявив, що 7 жовтня став найбільш смертоносним днем для єврейського народу з часів Голокосту. Він зазначив, що 1200 невинних людей було вбито, і багато з них зазнали сексуального насильства. Також глава держави наголосив, що 250 осіб було взято в заручники бійцями палестинського угруповання ХАМАС.

«Я знаю, що останні п'ять місяців були болісними для багатьох людей, для ізраїльського народу, палестинського народу та багатьох тут, в Америці. <…> Я обіцяю всім сім'ям, що ми не заспокоїмося, доки не повернемо додому їхніх близьких», — пообіцяв президент США.

На думку Байдена, Ізраїль має право переслідувати ХАМАС, а бійці палестинського угруповання мають звільнити заручників, скласти зброю та видати винних у нападі 7 жовтня.

Також президент США зазначив, що ізраїльська армія несе фундаментальну відповідальність за захист безневинних громадян у секторі Газа. Він підкреслив, що в результаті військових дій було вбито понад 30 тисяч палестинців, і більшість із них не належать до ХАМАСу. Ще 2 мільйони громадян були змушені залишити свої будинки, додав він.

«Будинки зруйновані, квартали у руїнах, міста у руїнах. Сім'ї без їжі, води, ліків. Це несамовито», — сказав Байден.

Він стверджує, що зараз влада США працює над негайним припиненням вогню. За словами американського президента, призупинення бойових дій має тривати щонайменше шість тижнів. Він також розповів, що США докладають зусиль щодо доставки гуманітарної допомоги до Гази.

"Сьогодні ввечері я доручаю американським військовим очолити надзвичайну місію зі створення тимчасового причалу в Середземному морі на узбережжі Гази, який зможе приймати великі кораблі з продовольством, водою, медикаментами та тимчасовими притулками", - наголосив Байден.

Він звернувся до керівництва Ізраїлю з вимогою збільшити обсяг допомоги у Газі, а також забезпечити безпеку постачальникам гуманітарних вантажів.

«Створення стабільності на Близькому Сході також означає стримування загрози Ірану. Ось чому я створив коаліцію з більш як десятка країн для захисту міжнародного судноплавства та свободи судноплавства у Червоному морі. Я наказав завдати ударів, щоб послабити можливості хуситів та захистити сили США у регіоні. Як Головнокомандувач, я без вагань призначу подальші заходи щодо захисту нашого народу та військового персоналу», — додав Байден.

Суперництво з Китаєм

Говорячи про відносини з Китаєм, Байден сказав, що хоче не конфлікту, а суперництва. Він заявив, що виступає проти несправедливої економічної практики Пекіна. Також він наголосив, що США мають відстоювати мир і стабільність у Тайванській протоці.

«Протягом багатьох років усе, що я чув від своїх друзів-республіканців та багатьох інших, це те, що Китай перебуває на підйомі, а Америка відстає. Вони все навпаки. Америка піднімається. <…> Ми хочемо конкуренції з Китаєм, а не конфлікту. І ми знаходимося в сильнішій позиції, щоб виграти змагання за XXI століття проти Китаю або ще когось, якщо вже на те пішло», — зазначив американський президент.

Медицина

Президент США виступив проти рішення Верховного суду Алабами, який дорівнював будь-які дії, що ведуть до загибелі ембріонів, до вбивства. Він заявив про необхідність гарантувати право на екстракорпоральне запліднення (ЕКО) у всій країні. Байден підкреслив, що «національної заборони на репродуктивну свободу» у США не повинно бути.

Також він нагадав, що кілька років тому в США виникло одне з найбільших вогнищ захворювань COVID-19, яке забрало життя понад мільйон людей. За словами Байдена, його попередник Дональд Трамп «не виконав найголовніший обов'язок. Будь-який президент зобов'язаний піклуватися про американський народ».

Крім цього Байден заявив, що американці платять більше за рецептурні ліки, ніж деінде. За його словами, ціни на понад 500 таких препаратів будуть найближчим часом знижені. Також він пообіцяв знизити плату за інсулін із 400$ до 35$ на місяць.

Економіка

Торкаючись теми економіки, Байден заявив, що після його приходу на пост президента рівень безробіття в Штатах досяг мінімуму за останні 50 років. За його словами, найближчим часом в Америці з'явиться 800 тисяч робочих місць на виробництві.

Також президент США зазначив, що рівень інфляції у країні знизився з 9% до рекордних 3%. За словами Байдена, його політика залучила 650 мільярдів доларів інвестицій приватного сектора в чисту енергетику та передове виробництво, створивши десятки тисяч робочих місць.

"Завдяки моїм інвестиціям сімейні ферми зможуть краще залишатися в сім'ї, а дітям і онукам не доведеться залишати будинок, щоб заробляти на життя", - сказав він.

 

За словами Байдена, він уже скоротив дефіцит федерального бюджету на понад трильйон доларів, ще один трильйон доларів буде скорочено протягом 10 років. Також він заявив, що його нова мета - скоротити дефіцит федерального бюджету ще на 3 трильйони доларів.

Податки на прибуток

Як спосіб скорочення дефіциту бюджету Байден планує змусити великі корпорації і дуже багатих людей платити підвищений податок.

Байден зазначив, що у 2020 році 55 найбільших компаній Америки заробили 40 мільярдів доларів прибутку і не сплатили федерального прибуткового податку. За його словами, для мільярдерів податок складе щонайменше 25%.

Згідно з планом Байдена, ніхто з доходом менше 400 тисяч доларів не платитиме федеральних податків. Для великих фармацевтичних та нафтових компаній, а також для зарплат вчителів податок також буде скасовано, додав президент США.

Освіта

Байден пообіцяв дати можливість дітям від трьох років вступати до дошкільних закладів. Також він заявив про плани розширити якісне репетиторство, щоб кожна дитина до третього класу навчилася читати.

Крім цього американський президент заявив, що підвищить гранти для сімей робітничого та середнього класу, а також збільшить інвестиції в установи, які обслуговують латиноамериканців та меншини.

Також Байден сказав, що розробив програму студентських кредитів, щоб зменшити тягар студентської заборгованості майже 4 мільйонам американців, включаючи медсестер, пожежників та інших працівників державної служби.

Крім цього, американський президент пообіцяв підвищити зарплату вчителям державних шкіл.

Захист кордону

За словами Байдена, у листопаді 2023 року його команда розпочала серйозні переговори із двопартійною групою сенаторів. В результаті цього було ухвалено угоду, яка дозволить найняти додатково 1500 агентів та офіцерів прикордонної служби.

«Ще 100 імміграційних суддів допоможуть розібратися із 2 мільйонами справ. Ще 4300 співробітників із питань притулку та нова політика, що дозволяє їм вирішувати справи за 6 місяців замість 6 років. Ще 100 високотехнологічних машин для виявлення наркотиків, які значно розширять можливості перевірки та запобігання контрабанді транспортних засобів, що ввозять фентаніл до Америки», - зазначив американський президент.

За його словами, ухвалення угоди також дозволяє йому тимчасово закривати кордон при великому скупченні людей. Байден підкреслив, що цей законопроект «врятує життя та наведе лад на кордоні».

Внутрішня безпека

Байден заявив, що під час його президентства рівень убивств у США впав до одного з найнижчих рівнів за останні 50 років. Він пообіцяв продовжити працювати з питань безпеки у країні.

Як заявив Байден, для боротьби з домашнім насильством він посилив федеральне виконання Закону про насильство щодо жінок

Також американський президент зазначив, що створив у Білому домі Управління із запобігання насильству із застосуванням вогнепальної зброї, яку очолює віце-президент Камала Харріс.

Байден вимагає заборонити штурмову зброю з магазинами великої ємності, а для власників він закликав організувати універсальну перевірку даних.

Штучний інтелект

 

Байден закликав ухвалити двопартійний закон про конфіденційність, який буде спрямований на захист дітей в інтернеті. Також він заявив про необхідність заборонити імітацію голосу штучним інтелектом.

Дональд Трамп

За багатьма темами, озвученими під час звернення, Байден ставив себе на противагу колишньому президентові США та кандидату на найближчих виборах Дональду Трампу. Також він нагадав про штурм Капітолію, який стався 2020 року.

«Повстанці штурмували цей самий Капітолій і встромили кинджал у горло американської демократії. Багато хто з вас був тут того похмурого дня.

Ми всі бачили на власні очі, що ці повстанці не були патріотами. Вони прийшли, щоб зупинити мирну передачу влади та повалити волю народу.

 

6 січня та брехня про вибори 2020 року, а також змови з метою крадіжки результатів виборів є найсерйознішою загрозою нашої демократії з часів Громадянської війни. Але вони зазнали невдачі. Америка вистояла, і демократія перемогла. Але ми маємо бути чесними: загроза залишається, і демократію треба захищати. Мій попередник і деякі з вас прагнуть приховати правду про 6 січня. Я не робитиму цього», — сказав чинний американський президент.

Фото: Alex Brandon / EPA-EFE

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]