Какао-боби за рік подорожчали вп'ятеро: анатомія «шоколадної кризи»

|
Версия для печатиВерсия для печати

Какао-боби за рік подорожчали вп'ятеро. На ринку — ідеальний шторм: ціни нагору штовхають клімат, корупція, контрабандисти, золотошукачі, хусити (і це не весь список).

Ціни на основний інгредієнт для шоколаду – какао-боби – злетіли у п'ять разів на рік. У квітні 2023-го тонна цієї сировини на біржі коштувала менше ніж дві тисячі доларів, а до квітня 2024-го її вартість перевищила 10 тисяч, встановивши історичний рекорд. Європейські "шоколатьє" вже зазнають втрат: у традиційно високий сезон продажів перед Великоднем ціни, що підвищилися, відлякали покупців. Meduza вивчила причини «глобальної шоколадної кризи» та можливі сценарії її розвитку.

Через що ціни на какао-боби так злетіли?

Проблеми у ключових виробників какао у Західній Африці спостерігаються вже третій рік, але в сезоні 2023/2024 ситуація особливо загострилася через погоду та хвороби сільськогосподарських культур. Дефіцит урожаю цього року може становити 500 тисяч тонн, це приблизно 10% світового ринку. Для порівняння: минулого року профільна Міжнародна організація з какао зафіксувала нестачу на рівні 74 тисячі тонн.

Найсильніше постраждали виробники в Гані та Кот-д'Івуарі, які спільно забезпечують 60% світових поставок. Reuters описує критичну ситуацію на одній із ферм: раніше на їхній території росли шість тисяч дерев, тепер їх залишилося менше десяти. Втрати врожаю спостерігаються на всьому «поясі какао», і причин для цього близько десятка.

По-перше, це кліматична криза. У 2023 році розпочався феномен під назвою Ель-Ніньо. Це кліматичний режим, при якому змінюється режим вітрів у Тихому океані, через що температура на планеті підвищується на додаток до глобального потепління, що викликано викидами парникових газів.

В результаті, як зазначає Financial Times, над фермами у Західній Африці пролилися сильні дощі, різко збільшивши вологість. Опади вдвічі перевищили норму. У Кот-д'Івуарі це призвело до потопів, через які загинули десятки людей. А потім настала посуха.

Для дерев какао такі умови однаково шкідливі.

Вони, зокрема, сприяють тому, що розмножуються комахи, які переносять вірус опухлих пагонів (CSSV): це захворювання майже неможливо вилікувати, воно охоплює дерево цілком, тому зазвичай фермери відразу вирубують заражені рослини, щоб врятувати врожай, що залишився. Крім того, через сиру погоду поширюється так зване захворювання чорних пагонів. В результаті в Гані ураженими виявилося близько третини всіх площ, відведених під вирощування какао. За іншими підрахунками, таких площ уже майже половина. Ці дерева ще можуть давати плоди, але протягом трьох сезонів вони загинуть.

Посуха ще більше погіршила становище фермерів. Профільна організація зазначала, що нормальною умовою для вирощування какао вважатимуться середню температуру від 18 до 32 градусів за Цельсієм. Але цього сезону спека в Гані та Кот-д'Івуарі виявилася рекордною і перевищувала 40 градусів. Дослідники з World Weather Attribution підрахували, що без глобального потепління така погода в цьому регіоні могла б встановитися максимум раз на сторіччя. Але зараз, з урахуванням людського фактора, аномалія може спостерігатися раз на десять років. Згодом, якщо викиди парникових газів не скоротяться, посуха наступатиме кожні два роки. За даними вчених, середня температура в регіоні вже зросла на чотири градуси і продовжуватиме зростати.

Про проблеми через глобальне потепління також говорить Всесвітня метеорологічна організація. Вона звернула увагу, що у січні 2024 року поверхня моря виявилася найгарячішою за всю історію спостережень для цього сезону. Метеоролог Бен Кларк із Імперського коледжу в Лондоні підтверджує, що фермери завжди страждали від Ель-Ніньо, але зі зміною клімату ефект цього явища буде ще гострішим.

Але чи клімат не єдина причина зростання цін?

На жаль, дефіцит та інфляція мають інші причини. Наприклад, фермери у країнах Західної Африки останнім часом скаржаться на незаконних золотовидобувачів. Як пише Reuters, кілька років тому ті з'явилися у регіоні зі зброєю та почали вимагати продати їм землю для облаштування копалень. Коли фермери відхилили пропозицію, угруповання оточили територію, виставили озброєний кордон, вирубали дерева какао і перестали пускати фермерів на їхні землі. Ні поліція, ні місцеві регулятори не відреагували на звернення аграріїв. Пошуки золота за кілька місяців було завершено, озброєні бойовики залишили регіон — але земля виявилася непридатною для обробітку. За підрахунками експертів, лише 2022 року було втрачено близько 20 тисяч гектарів. Захоплення ферм тривали і після цього, але навіть профільна асоціація не може оцінити їхні масштаби.

До влади у фермерів взагалі багато питань. Bloomberg пояснює, що ринок какао в Західній Африці має дуже суворі правила: фермери можуть продавати сировину тільки своєму регулятору, а той займається подальшим перепродажем усередині країни і за її межі. При цьому такі інституції встановлюють ціни на какао. Наприклад, у Кот-д'Івуарі цього сезону влада готова викупити кілограм какао-бобів всього за 1,63 долара. У шість разів нижче за біржові ціни.

Натомість регулятор зобов'язується стежити за благополуччям фермерів. У Гані, наприклад, цим займається профільна організація Cocobod, яка в лютому отримала кредит на 200 мільйонів доларів від Світового банку на відновлення ферм, що постраждали від вірусів. Насамперед вона ж використовувала з цією метою частину 600-мільйонного кредиту Африканського банку розвитку. В результаті 67 тисяч гектарів було засаджено новими деревами, стверджують координатори. Але це лише десята частина необхідних територій. Крім того, фермери звинувачують Cocobod у відсутності достатньої допомоги: у розмові з Reuters вони кажуть, що організація затримує постачання добрив та пестицидів, не допомагає оновлювати вікові дерева та не захищає від тиску незаконних золотовидобувачів.

Останні — не єдина проблема, пов'язана із впливом криміналу на ринок. Ганським фермерам не менш сильної шкоди завдає контрабанда какао-бобів. У сусідньому Кот-д'Івуарі ціни трохи вищі, тому злочинні угруповання незаконно вивозять сировину туди на продаж. Сумарно за минулий сезон із обороту було виведено 150 тисяч тонн какао, притому що загальний обсяг урожаю цього сезону прогнозується на рівні 650 тисяч тонн. Це значна проблема для економіки країни: у галузі задіяно близько двох мільйонів фермерів, доходи яких скорочуються, до того ж місцеві заводи з переробки втрачають замовлення. Через нестачу сировини деякі з них уже закрилися.

Оперативно відновитись галузь не зможе, кажуть експерти. Financial Times зазначає, що виробництво какао страждає від «хронічної нестачі інвестицій». Це наслідок довгостроково низьких цін, які спостерігалися останні десятиліття і не дозволяли місцевим фермерам розширювати володіння та оновлювати інфраструктуру. Більшість із них не садили нових дерев з початку нульових, а старі рослини дають менше плодів. Грошей не вистачає навіть на добрива та пестициди для захисту від комах. Через проблеми із золотодобувачами майже неможливо знайти працівників.

Ситуація ускладнюється і проблемами з постачанням, частина з яких йшла через Червоне море. Після початку війни Ізраїлю та ХАМАС єменські хусити кілька разів атакували торгові судна в Аденській затоці, через що вартість фрахту зросла.

Міжнародна організація какао випустила попередження, що це додатково підвищить ціни споживачам у Європі. Як зазначає Bloomberg, проблем із постачаннями із Західної Африки стало так багато, що деякі виробники переключилися на сировину з Еквадору та Індонезії, але їх потужностей не вистачає, щоб покрити весь попит. Кот-д'Івуар через невизначеності взагалі призупинив експортні контракти на 2024/2025 рік.

В результаті ф'ючерс на какао подорожчав удвічі за два місяці. Його вже називають новим біткоїном. Співрозмовники Bloomberg констатують, що на ринку паніка.

  • Акції найбільшого у світі виробника шоколаду Barry Callebaut впали на третину, компанія терміново звертається за кредитами та скорочує 18% співробітників.
  • Какао тепер коштує дорожче, ніж мідь.
  • Біржі запроваджують обмеження для інвесторів.

"Шоколадний батончик, який ми звикли їсти, скоро стане розкішшю", - говорить експерт компанії Kleos Advisory Тедд Джордж. Дослідження NielsenIQ підтверджує, що на полицях американських магазинів шоколад уже подорожчав на 10%. «Бі-бі-сі» пише, що у Великій Британії шоколадні яйця на Великдень виявилися дорожчими, ніж рік тому, на 50%. Аналітик Rabobank Поул Джоулс впевнений, що виробники солодощів будуть і далі підвищувати ціни, або зменшувати розмір батончиків, щоб не відлякати покупців.

А чи є прогнози, коли криза завершиться?

Поки що експерти сходяться на думці, що «глобальна шоколадна криза» затягнеться.

З одного боку, ефект Ель-Ніньо до літа цього року має послабшати і погодні умови у «поясі какао» нормалізуються. До того ж у Європі закінчився високий сезон, коли попит на шоколад особливо помітний. Але це аж ніяк не рятує від хвороб, які вже вразили сільськогосподарські культури. За підрахунками експертів із Гани, у перший рік після зараження дерев ферма в середньому втрачає 25% урожаю. У другій – ще 50%. В результаті влада країни попередила, що план на цей сезон виконати не вдасться: Гана виробить на 150–200 тисяч тонн какао-бобів менше від початкового прогнозу. Джерела Bloomberg кажуть, що цифра занижена, насправді втрати становитимуть 400 тисяч тонн. Скорочення сусіднього Кот-д'Івуару ще суттєвіші: близько 600 тисяч тонн.

За даними Європейської асоціації какао, дефіцит збережеться на строк від півтора до трьох років. Втім, координатор програми відновлення ферм у Гані Квамі Овусу-Анса скаржиться, що міжнародні партнери не надають галузі жодної допомоги, за винятком позикових коштів, тому і цей процес може затягтися.

Наразі влада сфокусована на боротьбі з контрабандою. У березні було затримано партію із трьох тисяч мішків. Представник Cocobod Вільям Премпе назвав какао «кров'ю країни», заявив про колективну відповідальність громадян за збереження цього ресурсу та закликав ганців повідомляти про будь-яку підозрілу активність.

Певною мірою це продиктовано критичним фінансовим становищем Гани. Як пише Bloomberg, регулятор має платити за вже виданим кредитом, але у нього немає какао-бобів, щоб продати їх та заробити грошей. Залишився лише один транш на суму 200 мільйонів доларів. Офіційно влада обіцяє, що проблем не буде. Але агентство звертає увагу, що вже минулого року консорціум кредиторів неохоче надавав країні гроші на новий сезон, домовитися вдалося лише завдяки рекордно високій ставці 8%. Цього року Гана також влаштує роуд-шоу, яке заплановане на липень. Але якщо прострочити транш за поточним кредитом, доступ до позикових коштів буде закрито, зазначає видання. Технічно це означає, що сплатити роботу фермерів у новому сезоні буде чим і під загрозою виявляться 20% світового виробництва какао.

Ще однією проблемою для галузі став новий закон Євросоюзу – EU Deforestation Regulation. Якщо коротко, з наступного року він зобов'яже імпортерів стежити за тим, щоб привезені ними товари не провокували вирубування лісів там, де було вироблено. Для торговців це буквально означає, що вони мають моніторити шлях кожного боба від куща до порту, що призведе до значних витрат на інфраструктуру, пояснює Bloomberg. Закон вимагає, щоб кожне постачання заносилося до спеціальної бази ЄС із зазначенням координат конкретної ферми, на якій було вирощено какао. Інакше передбачено систему покарань від штрафів та конфіскацій аж до довічної заборони на торгівлю з ЄС. "Пістолет приставлений до нашої голови", - резюмував президент Європейської асоціації какао Пол Девіс. На його думку, закон призведе до «порушення» [звичної системи роботи] на рік чи два, що обернеться вищими цінами для споживачів.

Financial Times також бачить у цьому загрозу для цін та резюмує, що проблеми галузі «не підуть зі зміною сезону». Глава шоколадного бренду Tony's Chocolonely Дуглас Ламонт вважає, що «сама модель [бізнесу] вимагає струсу» — інакше врожаї продовжать скорочуватись, шоколад стане товаром класу люкс, а фермери у Західній Африці боротимуться за фізичне виживання.

(Друкується зі скороченнями).

Зображення вгорі: обробка та фасування какао-бобів на вулиці в місті Дуекуе, Кіт Д'Івуар. 2012 рік. Фото: Andre Quillien / Alamy / Vida Press

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

14:39
СБУ нарешті оголосила підозру скандальному митрополиту УПЦ МП Луці
14:20
Західні банки в минулому році проспонсорували російських загарбників на 800 млн євро
14:19
Адвокат Евгений Шевцов рассказал о нюансах работы полиции в Германии и Украине
13:20
ДБР повідомило колишньому високопосадовцю ЗСУ, викритому на незаконному збагачені, ще одну підозру
12:34
В столиці на ремонтах доріг, за участі гендиректора "Київавтодору", вкрали 10 млн гривень
11:23
На Великдень у Києві, влада закликає містян не відвідувати церкви з міркувань безпеки
10:06
Грошове забезпечення військовослужбовців ЗСУ - роз’яснення Міноборони (ІНФОГРАФІКА)
08:00
Масовий протест у Грузії: ФСБшна влада Грузії пішла шляхом Януковича, але поліція припинила розгін людей
20:00
Перший день травня в Україні - без опадів, вдень 19-24°
19:04
Гастрит у дітей: розуміння, діагностика та лікування

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]