ГРУ, ФСБ і СЗР радикально перебудували свою шпигунську робот - Financial Times

|
Версия для печатиВерсия для печати

Пріоритети російських шпигунів ті ж самі, що й до війни в Україні — викрасти західні секрети, внести розкол у лави НАТО і підірвати підтримку України.

Росія активно відновлює шпигунську війну із Заходом, і публікація Москвою телефонної розмови старших офіцерів ВПС Німеччини — лише останній лякаючий приклад. Російські спецслужби — ГРУ, ФСБ і СЗР перегрупувалися і перебудували свою шпигунську роботу, зазначає Financial Times.

"Гра в котики-мишки відновилася", — сказав один зі співробітників західної розвідки.

Інший співробітник вважає, що активність Росії настільки ж висока або навіть вища, ніж за часів холодної війни. Очевидна активізація розвідувальних операцій під керівництвом Кремля свідчить про відродження впевненості російських шпигунів після принизливих невдач, з якими вони зіштовхнулися на початку 2022 року, вважають співробітники розвідки та аналітики.

Пріоритети залишилися тими самими, що й до війни в Україні — викрасти західні секрети, внести розкол у лави НАТО і підірвати підтримку України. Однак методи стали більш винахідливими, щоб компенсувати зруйновані мережі шпигунства в Європі та обійти обмеження на роботу росіян на континенті.Однією з найзначніших змін у діяльності Кремля, схоже, стало більш активне використання "проксі" — суб'єктів розвідувальної діяльності.

До війни західні агентства здебільшого мали справу з російськими операціями, які проводилися російськими громадянами по всій Європі. Сьогодні це, можливо, вже не так.

В російських таємних операціях тепер беруть участь іноземні громадяни зі сфери політики, бізнесу та організованої злочинності. Наприклад, сербська банда, яка організувала торік втечу пов'язаного з Кремлем бізнесмена Артема Усса, заарештованого в Італії за підозрою в продажу Москві американських військових технологій.

"[Посередники] можуть не знати, що працюють на росіян, вони можуть бути злочинцями або просто людьми, яким платять", — каже співробітник розвідки.

Кремль також чинить тиск на російських емігрантів, щоб залучити їх і противників режиму, які втекли за кордон після лютого 2022 року. Для російських шпигунських служб проведення операцій на відстані з використанням проксі та свіжозавербованих довірених осіб має свої плюси та мінуси, вважають аналітики розвідки та дев'ять чиновників, опитаних виданням Financial Times.

З одного боку, з'являється більше можливостей для заперечення провини. Проксі також можуть бути ефективні для таких операцій, як крадіжка комерційних тіємниць, створення експортних схем, що обходять санкції, або проникнення в комп'ютерні мережі. Але оперативна безпека може бути недбалою, а проксі важко контролювати без агента на місці. Для розв'язання цієї проблеми ГРУ почала вербувати агентів без військової освіти, щоб вони непоміченими проникали в цільові країни та встановлювали особисті контакти, йдеться в нещодавній доповіді лондонського аналітичного центру Royal United Services Institute.

Якоюсь мірою стара модель "легальних" російських шпигунів, які працюють через посольства, все ще зберігається в традиційно нейтральних країнах, таких як Австрія і Швейцарія. Представники служб безпеки обох країн заявили, що близько 150 відомих російських агентів все ще працюють там під дипломатичним прикриттям. За оцінкою іншого співробітника розвідки з іншої країни, майже третина російських розвідувальних операцій на континенті нині здійснюється з "безпечних центрів" Відня і Женеви.

Висилання російських дипломатів могло ускладнити роботу контррозвідки, оскільки західні агенції раніше знали, хто з дипломатів є шпигуном, і могли відстежувати, з ким вони зустрічаються, і потенційно вербувати їх. Неможливо передбачити, наскільки ефективними виявляться оновлені російські методи шпигунства. У будь-якому разі, оперативна ефективність нелегалів часто виявляється нижчою, ніж можна собі уявити. Після лютого 2022 року західні агентства активізували співпрацю, створивши мережу баз даних і зв'язків для виявлення російських оперативників.

"Стало набагато більше міжнародної співпраці. Це стало пріоритетом. Коли йшлося про боротьбу з тероризмом, потрібно було наважитися поділитися. Але у зв'язку з Росією і війною в Україні необхідність у цьому більш очевидна", — сказав один з опитаних Financial Times для статті співробітників розвідки.

Іноді російська розвідувальна машина домагається вражаючих успіхів — як це було у 2021 році, коли кібератака SolarWinds зламала Пентагон, або в недавньому витоку з Німеччини.

"Росіяни — ті ще недотепи. Але вони також можуть проводити дуже складні операції, які, з погляду розвідки, просто приголомшливо круті", — повідомив той самий співробітник розвідки.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]