FT: Єврокомісія готує чотирирічний план фінансової допомоги для України на десятки мільярдів євро

|
Версия для печатиВерсия для печати

ЄС готує чотирирічний план фінансування для України вартістю десятки мільярдів євро, намагаючись перевести свою підтримку зруйнованій війною країні на більш стабільну та передбачувану основу.

Єврокомісія вже почала працювати над пропозицією, яка допоможе задовольнити потреби України у фінансуванні до 2027 року включно, пише Financial Times із посиланням на дипломатів і чиновників ЄС.

Новий чотирирічний план фінансової підтримки для України стане продовженням поточного пакета макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 18 мільярдів євро на 2023 рік. Нова фінансова допомога буде пов’язана із вимогами до проведення реформ, а також посиленням контролю за її використанням.

За даними співрозмовників видання, остаточний варіант цього плану Єврокомісія може представити до кінця місяця, можливо, напередодні конференції з відновлення України, запланованої в Лондоні 21-22 червня.

Прихильники плану, який ще потребує доопрацювання, стверджують, що він забезпечить для України більшу впевненість у фінансуванні. План Єврокомісії також має заохотити інших союзників, таких як США та Велика Британія, взяти на себе подібні довгострокові зобов’язання щодо фінансової підтримки для України.

Розробка нового плану фінансової допомоги від ЄС відбувається на тлі перегляду багаторічного бюджету Євросоюзу на 2021-2027 року, який вже значно виснажений через війну та пов’язаний з нею наплив біженців, а також високу інфляцію.

Видання зауважує, що остаточне затвердження рішення про нову програму фінансової допомоги для України потребуватиме згоди всіх держав-члені ЄС, яку навряд чи легко буде отримати. Угорщина вже призупиняла попередні раунди фінансування для України в рамках тактики прем’єр-міністра Віктора Орбана, який намагається розблокувати мільярди євро заморожених грошей ЄС для своєї країни.

"Потреби України гострі, і вони потребують додаткового заспокоєння... Це буде велика боротьба (з державами-членами, – ред.), але все ще є велике бажання допомогти Україні", – зауважив європейський чиновник, ознайомлений з пропозицією Єврокомісії.

Як повідомлялося, у березні МВФ затвердив нову чотирирічну програму розширеного фінансування (EFF) для України на суму близько $15,6 мільярда, яка має стати частиною загального пакету підтримки від міжнародних донорів та партнерів на $115 мільярдів.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]