FT: США закликали Україну припинити атаки по російських НПЗ

|
Версия для печатиВерсия для печати

Сполучені Штати закликають Україну припинити атаки на енергетичну інфраструктуру Росії, попередивши, що удари безпілотників можуть призвести до зростання світових цін на нафту і спровокувати відповідні дії у відповідь.

Про цеповідомляє Financial Times.

Зазначається, що неодноразові попередження з Вашингтона отримали високопосадовці СБУ та ГУР. Одне з джерел сказало, що Білий дім дедалі більше розчарований зухвалими атаками українських безпілотників.

"Ми не заохочуємо і не дозволяємо атаки всередині Росії", - заявив представник Ради національної безпеки США.

Вашингтон також занепокоєний тим, що якщо Україна продовжуватиме завдавати ударів по російських об'єктах, зокрема за сотні миль від кордону, Росія може у відповідь "накинутися на енергетичну інфраструктуру, на яку покладається Захід", додає видання.

Як зазначає FT, Росія залишається одним із найбільших у світі експортерів енергоносіїв, попри західні санкції щодо її нафтогазового сектора. Ціни на нафту цього року зросли приблизно на 15%, до 85 доларів за барель, що призвело до зростання цін на пальне якраз у той момент, коли президент США Джо Байден розпочинає свою кампанію з переобрання.

Колишній аналітик ЦРУ Хеліма Крофт, яка нині працює в RBC Capital Markets, нещодавно зазначила, що Україна продемонструвала, що може завдати удару здебільшого інфраструктури експорту нафти на заході Росії, поставивши під загрозу близько 60% експорту країни.

"Ніщо не лякає чинного американського президента більше, ніж зростання цін на пальне в рік виборів", - сказав Боб МакНеллі, президент консалтингової компанії Rapidan Energy та колишній радник Білого дому з енергетики.

"Україна неухильно збільшує кількість ударів з безпілотників з розвитком своїх технологій. Українські чиновники стверджують, що розробили безпілотники з дальністю польоту понад 1000 кілометрів і корисним навантаженням, здатним завдати серйозної шкоди", - пише FT.

Минулого тижня Україна здійснила дві найбільші та наймасовіші атаки дронів, при цьому операції ГУР та СБУ успішно атакували сім російських енергетичних об'єктів протягом кількох днів поспіль. За останній рік морські безпілотники ГРУ та СБУ також завдали ударів по російських портах, знищили кілька російських військових кораблів у Чорному морі та завдали ударів по цінному Кримському мосту Москви, що сполучає Росію з окупованим українським півостровом.

За словами одного українського чиновника, який брав участь у плануванні та проведенні атак, мета "спецоперацій" - перешкодити постачанню палива російським військам та скоротити фінансування військових зусиль Кремля.

"Київ також хоче завдати символічного удару, наблизивши війну до Москви й показавши, що її протиповітряна оборона, зокрема навколо Кремля, може бути прорваною. Деякі офіційні особи також розглядають повітряну кампанію як засіб підштовхнути Вашингтон до затвердження представленого в Конгресі пакета військової допомоги на суму 60 млрд доларів, що має вирішальне значення для оборони України", - резюмує Financial Times.

 

Зображення вгорі: Українські БПЛА вразили нафтобазу в Орлі та НПЗ "ЛУКОЙЛ"

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]