Фанатичні, але не божевільні: чому Іран та його проксі не наважуються на повномасштабну війну з Ізраїлем

|
Версия для печатиВерсия для печати

Зав'язавши у війні з ХАМАС, Ізраїль виглядає ослаблим, а в Ірану та його проксі у вигляді, наприклад, ліванської «Хезболли» достатньо сил, щоб скористатися моментом і завдати потужного удару. До того ж ескалація могла б підняти ціни на нафту, що також вигідно Ірану. Однак рішучі дії США, які зібрали в регіоні безпрецедентне за допомогою угруповання, дають зрозуміти Ірану — ціною такої атаки стане руйнація всієї інфраструктури Лівану та Ірану силами американських ВПС з непередбачуваними для Ірану внутрішньополітичними наслідками.

Про це йдеться у статті Френка Ледвіджа, колишнього офіцера військової розвідки та викладача військової стратегії та права у Портсмутському університеті, у виданні The Insider.

Один із можливих методів перешкодити ескалації конфлікту, хоч як це парадоксально, полягає у збільшенні чисельності сил у регіоні. США розгорнули дві авіаносні групи (три, якщо включити «амфібійну групу готовності» у складі двох тисяч морських піхотинців). Тільки на цих кораблях розміщено набагато більше бойових літаків, ніж є у Королівських ВПС Великобританії. Крім того, ВПС США направили в район можливих зіткнень кілька ескадрил винищувачів та літаків ударної авіації, включаючи F-35, F-15 та штурмовики A-10.

Також США оголосили про відправку перехоплювачів балістичних ракет THAAD. Це багато говорить про рівень занепокоєння американського командування. Єдина країна в регіоні, що володіє ефективними балістичними ракетами, тобто тим видом зброї, для боротьби з якою призначена система THAAD, — це Іран, який і так уже залучений до конфлікту, але лише через використання своєї маріонеткової армії — «Хезболли». І саме від цієї країни виходить найсерйозніший ризик військової ескалації.

Ліванська «Хезболла», яка фінансується, озброюється і підтримується Іраном, цілком стверджує, що вона — єдина арабська армія, яка перемогла Ізраїль під час Ліванської війни 2006 року. У тому конфлікті, незважаючи на переважну перевагу Ізраїлю в чисельності, підготовці та оснащенні, «Хезболла» зрештою змусила його відступити. З того часу у «Хезболли» було півтора десятиліття на підготовку, і тепер вона є ще більшою загрозою для Ізраїлю.

«Хезболла» має арсенал щонайменше зі 150 тисяч ракет, багато з яких поставлено Іраном. Більшість із них набагато досконаліша, ніж ті, які є у ХАМАС. Тут варто пам'ятати, що за наявності набагато меншого арсеналу ХАМАС іноді вдавалося перевантажувати і долати ізраїльську систему ППО (Залізний купол), яка до початку поточної війни збивала близько 96% ракет бойовиків. Існує серйозний ризик того, що ракетний натиск «Хезболли» зуміє подолати «Залізний купол», незважаючи на посилення з боку США, та завдати значної шкоди ізраїльським цивільним та військовим об'єктам.

Насамперед «Хезболла», безперечно, цілитиметься в радари, які є центральною частиною багаторівневої системи ППО Ізраїлю. Одне із завдань авіаносців США — разом із ВПС Ізраїлю завдати ударів по ракетах та пускових установках «Хезболли». І зробити це переважно до того, як вони будуть наведені в дію. Насправді, якщо надійде наказ обстріляти ракетні арсенали «Хезболли», то ізраїльські ВПС не зможуть вразити всі пускові установки, навіть якщо їм допомагатиме американська авіація.

Ізраїль, спираючись на повітряну міць США, завдасть удару у відповідь визначної сили по «Хезболлі» та її ліванській інфраструктурі, зруйнувавши країну, яка і без того стоїть на колінах після цілої низки криз. Ізраїльтяни також зроблять потужний наземний наступ. Принаймні три ізраїльські дивізії вже розгорнуто для дій у разі потреби. Солдатам ЦАХАЛ доведеться зіткнутися з другим основним військовим активом «Хезболли» — добре навченими бійцями чисельністю до 100 тисяч людей.

Багато хто з них має великий досвід успішних закордонних операцій з підтримки армії Асада у сирійській громадянській війні. На Заході побоюються, що це призведе до початку великої регіональної війни, оскільки Іран майже напевно виявиться безпосередньо залученим до збройної конфронтації з Ізраїлем та його союзниками. Цілком імовірно, що деякі країни Перської затоки, насамперед Саудівська Аравія, також виявляться під ударом Ірану.

Хасан Насрулла

Рішення про те, чи буде дано початок цій послідовності подій, залежить від Хасана Насрулли, лідера «Хезболли», який, у свою чергу, перебуває під сильним впливом своїх спонсорів та господарів в Ірані. Насрулла — дуже вправний політик. За значної іранської допомоги йому вдалося перетворити «Хезболлу» з локального терористичного угруповання, яке базувалося, як і зараз, у Південному Лівані на початку і середині 1980-х років, на найгрізнішу арабську силу, що протистоїть Ізраїлю.

Сам факт, що Насруллі вдалося вижити протягом усіх цих років, свідчить про його особисту спритність та стійкість очолюваної ним організації. Він, безумовно, перебуває вгорі списку пріоритетних цілей Ізраїлю. Сам Насрулла називає себе частиною антиізраїльської «осі опору», що складається з Ірану та суннітських ісламістських груп, таких як ХАМАС.

Насрулла та Іран зважують витрати та наслідки завдання удару по Ізраїлю в момент, здавалося б, його найбільшої вразливості. Однак вони чудово розуміють небезпеку. Безпосереднім стратегічним результатом буде фактичне знищення Лівану як сучасної держави. 2006 року ізраїльські повітряні атаки призвели до руйнування більшої частини інфраструктури Лівану. Насрулла також усвідомлює, що безрозсудна відданість ескалації врешті-решт призведе до розгрому «Хезболли» силами авіації Ізраїлю та США.

Зважися Іран включитися у війну за «Хезболлою», він, мабуть, діяв би швидко. Він здатний завдати величезних збитків своїм сусідам, а також регіональній та світовій економіці. Для початку ціни на нафту зростуть, оскільки постачання з усіх нафтовидобувних країн Перської затоки будуть серйозно обмежені. Однак у цьому випадку Іран також зіткнеться з катастрофічною відповіддю з боку ВПС США та Ізраїлю, а також інших військово-повітряних сил, таких як ВПС Великобританії та Франції та потужні ВПС Саудівської Аравії та країн Перської затоки.

Це матиме абсолютно непередбачувані внутрішньополітичні наслідки. Але поки що, вважають військові, ініціювання такої послідовності подій, швидше за все, не відповідає інтересам Ірану. «Хезболла» та Ізраїль ведуть обмежені бойові дії одна проти одної у прикордонних районах Лівану. Однак якщо рівень руйнувань і вбивств у Газі стане політично неприйнятним, тиск на «Хезболлу» з метою змусити її допомогти своїм союзникам по «осі опору» може дійти до того, що у «Хезболли» не залишиться вибору.

Тому, поки американські авіаносці чергують у Східному Середземномор'ї та Оманській затоці, а наземні та повітряні екіпажі готують свої літаки на базах, розташованих по всьому Близькому Сходу, ми можемо сподіватися, що їхня присутність утримає «Хезболлу» від ухвалення такого доленосного рішення.

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

14:12
Дружина одеського судді підчас війни купила апартаменти в Маямі за 12 млн грн. Офіційних доходів на це сім'я не має
12:04
Українцям варто готуватися до колапсу на АЗС та різкого подорожчання автопалива – експерт
10:02
ЗСУ відійшли біля Лук'янців та Вовчанська на Харківщині
09:58
Президент України скасував візити до Іспанії та Португалії через ситуацію на фронті. Про це чомусь повідомляє CNN, а не речник Зеленського чи його "телемарафон"
09:01
Українські чиновники, політики, судді та прокурори мають багатомільйонну нерухомість в ОАЕ - розслідування Dubai Unlocked
08:30
Втрати ворога станом на 15 травня
08:00
Україна атакувала у Севастополі, Ростовській області та Підмосков'ї
20:00
У середу хмарно з проясненнями, короткочасні дощі, прохолодно
18:07
Офіс генпрокурора збрехав про закриття 20% справ проти бізнесу за дорученням Зеленського
16:03
На Сумщині жителям 10-кілометрової зони від кордону з росією рекомендують евакуюватися

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]