Економіка росії остигає - Коммерсант

|
Версия для печатиВерсия для печати

Підприємства фіксують різке зростання цін та витрат.

Про це йдеться у статті російського ділового видання Коммерсант.

Результати серпневого моніторингу підприємств, опубліковані Банком Росії, фіксують помітне погіршення оцінок поточного стану ділової активності в основних секторах економіки та стабілізацію очікувань респондентів на найближчий квартал у відповідь на різке ослаблення курсу рубля та підвищення регулятора ключової ставки. Найпомітніше постраждали оцінки зростання відпускних цін та витрат. Така реакція лише початок циклу охолодження економіки Росії.

У липні 2023 року, за даними моніторингу Банком Росії понад 14 тисяч нефінансових підприємств у ключових видах економічної діяльності, індекс поточних оцінок попиту, випусках та цін компаній-респондентів знизився фактично до нуля – з 2,1 до 0,2 пункту на тлі стабілізації очікувань на найближчі три місяці на рівні 10,3 пунктів, а результуючий індекс бізнес-клімату (ІБК) зменшився у серпні до 5,2 з 6,2 пунктів у липні. Найбільше постраждали оцінки компаніями поточного та очікуваного випуску, зростання цін, тоді як оцінки очікуваного попиту навіть підросли на тлі зниження оцінок його нинішнього стану.

Поточні оцінки ділового клімату знизилися у більшості видів економічної діяльності, найпомітніше — у транспортному комплексі (тут оцінки стали негативними вперше з квітня 2023 року), в оптовій торгівлі та обробці, націленій на приватне споживання. На тлі ж загальної стабілізації очікувань на рівні липня у торгівлі автотранспортом, сільському господарстві, інвестиційній обробці та водопостачанні очікування помітно покращали, а у видобутку та оптовій торгівлі — продовжили знижуватися. Серед основних факторів, що обмежують випуск, компанії назвали нестачу персоналу (насамперед, робітників), значне зростання витрат та подовження термінів поставок через складнощі з логістикою. Зауважимо, що серпневі оцінки індексу промислового оптимізму Інституту Гайдара, навпаки, покращилися в частині поточних та очікуваних оцінок випуску та попиту, погіршавши лише частину різкого зростання запасів — до їх помітного надлишку.

Тим часом цінові очікування підприємств у серпні загалом по економіці помітно зросли та перевищили середні значення 2021–2022 років, до яких вони не змогли дістатись у липні, зауважують у ЦП.

Зростання цінових очікувань був фронтальним, а збільшення витрат підприємств у серпні економіки прискорилося, крім лише електроенергетики. Найбільш помітно збільшилися витрати підприємств торгівлі, транспортування та зберігання. "Серед основних причин - подорожчання сировини, матеріалів і комплектуючих на тлі ослаблення рубля, а також суттєве зростання вартості пально-мастильних матеріалів і збільшення логістичних витрат", - пояснюють аналітики ЦП. В результаті в серпні порівняно з липнем прискорилося і зростання відпускних цін (найпомітніше в торгівлі автотранспортом), а в сільському господарстві зростання поточних цін зафіксовано вперше з серпня 2022 року. Більшість підприємств пов'язували зростання відпускних цін із ослабленням курсу рубля. Так, підприємства роздрібної торгівлі очікують, що у наступні три місяці відпускні ціни в середньому зростатимуть темпами 12,6% у річному вираженні — вище це значення було лише навесні 2022 року.

У свою чергу Олександр Ісаков з Bloomberg Economics вважає, що російські економісти недооцінють вплив ключової ставки ЦП на економічні умови.

«Найближчими місяцями стануть помітними й ефекти на рівень ділової активності — інвестиції, споживання, випуск. Наш індикатор ймовірності рецесій після підвищення ставки зріс з 6% до 21% приблизно до рівня 2018 року. Це не означає, що економіка вже перебуває в рецесії, але говорить про те, що прогнози зростання на 2023–2024 роки, швидше, почнуть переглядати вниз», — робить висновок він.

Зображення з відкритих джерел

«Аргумент»


на цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]