Досвід війни: українські оператори навчилися швидко відновлювати й створювати надійний зв’язок

|
Версия для печатиВерсия для печати

Українські оператори зв’язку та інтернет-провайдери вже навчилися швидко відновлювати мобільний зв’язок та Інтернет після руйнувань, заподіяних агресивним російським режимом.

Про це йдеться у статті видання ZN.UA.

Не секрет, що окупанти діють варварськими методами. Телекомунікації руйнують свідомо — щоб на окупованих територіях встановлювати власний зв’язок і спрямовувати туди потоки кремлівської пропаганди.

За оцінкою Світового банку, збитки телекомунікаційного ринку в Україні за рік повномасштабної війни сягнули 2,3 млрд дол. Незважаючи на таку фантастичну суму втрат для одного лише сектора економіки, зв’язок не зник, і це є наслідком його децентралізації та наявності, крім великих операторів, кількох тисяч провайдерів, які діють локально й терміново лагодять свої мережі.

Тому мільйони абонентів залишаються на зв’язку й оперативно отримують доступ до мережі Інтернет. А ще після масових знеструмлень обладнання оператори встановили генератори та батареї безперебійного живлення, щоб і ця проблема не заважала залишатися на зв’язку.

Генератори та старлінки

Значну роль відіграло своєчасне підключення України до системи супутникового зв’язку Starlink від американської компанії SpaceX. Швидко постачалися тисячі терміналів Starlink, які використовувалися не лише для потреб армії, а й для відновлення зв’язку в постраждалих районах. До речі, перша партія станцій супутникового Інтернету Starlink прибула до України вже 1 березня 2022 року, тобто через чотири дні повномасштабної війни.

На прохання віце-прем’єра Михайла Федорова швидко реагував власник SpaceX Ілон Маск, а його команда вносила потрібні корективи в роботу обладнання. Так, уже 4 березня розробники оновили програмне забезпечення для зменшення споживання енергії, щоб Starlink можна було живити від автомобільного прикурювача.

Зауважимо також, що відразу після ЗСУ та ДСНС на деокуповані території вирушають ремонтні бригади телеком-компаній. Відновлюючи зв’язок та Інтернет, ці люди стикаються з багатьма труднощами: від обстрілів та знеструмлення до зруйнованих ущент інфраструктурою, вежами і обладнанням.

Але навіть просто почати відновлювати зв’язок — нелегко. Адже це можливо лише після розмінування й отримання дозволу військових. Окрім того, для безперебійної роботи базових станцій потрібні генератори, а до них — пальне. За оцінками Lifecell, на один генератор на добу потрібно близько 60 л бензину чи дизельного пального, а дістати його у звільнених регіонах зазвичай складно.

Для швидкого відновлення зв’язку завжди в пригоді ставали саме супутникові термінали Starlink. А ще, починаючи з листопада, створювалися публічні точки Wi-Fi на випадок повного відключення електроенергії. Для цього використовувалися акумулятори Tesla Powerwall і термінали Starlink.

«Україна стала місцем тестування найновітніших технологій. У нашій країні сьогодні 42 тисячі терміналів Starlink. Це найбільша в світі кількість терміналів для однієї країни. І завдяки цій ініціативі фактично всі ми можемо бути на зв’язку», — зазначає директор Департаменту з розвитку фіксованого Інтернету Мінцифри Юрій Мацик.

На сьогодні на деокупованих територіях оператори відновили понад 1700 базових станцій, мешканці понад 500 населених пунктів знову на зв’язку, працює 91% мобільних мереж. Окрім того, Верховна Рада ухвалила закон №2078-ІХ, завдяки якому вежі мобільного зв’язку можна будувати простіше та швидше.

У повітрі чи під землею?

Ворог не лише фізично знищує інфраструктуру, руйнуючи вежі та крадучи обладнання. Дуже сильно страждає інфраструктура в прифронтових районах під час артилерійських обстрілів.

Дмитро Самсоненко — керівник компанії-провайдера «Основа-ТВ» з Чернігова, у якої було повністю знищено мережу. На сьогодні мережу відновили — заново проклали 100 км оптичних кабелів. Під час блекаутів почали підключати оптику безпосередньо в квартири, а на вузлах поставили генератори.

За його словами, на щастя, ні один із прильотів не пошкодив підземні канали від «Укртелекому». А ось повітряні лінії було знищено всі.

«Якщо підходиш до дерева, бачиш, що всі гілочки посічені. І якщо лінія зв’язку начебто натягнута й у нормі, там все одно виникає аналогічна (гілочкам) ситуація. Наприклад, із чотирьох волокон уціліли лише два», — каже Самсоненко.

Тому, якщо були артобстріли, треба розуміти, що всі повітряні лінії зв’язку потрібно буде перебудовувати.

Микола Кучерук, керівник компанії «Еліт-Лайн» із Краматорська, яка сьогодні максимально швидко відновлює Інтернет у місті, що весь час обстрілюється російськими ракетами, розповідає: «Прилетіла ракета... Дві години — й ми відновили якусь оптичну ділянку. Але пошкодження підземної каналізації потребує більше часу для відновлення».

Після початку повномасштабної агресії в компанії вирішили, що серверних має бути щонайменше дві й такі кімнати потрібно розміщувати не на якомусь поверсі багатоповерхівки, а під землею. Провайдер повинен мати декілька магістральних каналів, щоб Інтернет не зник у разі пошкодження одного чи двох з’єднань.

Водночас потрібно зменшувати людський чинник, бо фізично може не вистачити співробітників для ремонтних робіт. Усе обладнання має працювати в автономному режимі, а генератори — вмикатися самостійно в разі відключення електроенергії.

А ось кабелі дійсно убезпечені, якщо знаходяться під землею. Проте тут є свої нюанси — погодження прокладання підземних ліній може тривати роками. Так, «Еліт-Лайн» минулого та цього року прокладала підземні кабелі, які погодила іще 2020-го.

«Бюрократична машина, на жаль, не дає швидко розгортати оптичні мережі під землею», — наголошує Кучерук.

Звісно, напрошується спрощення будівництва саме нових підземних мереж на звільнених територіях. Ось і Мінцифри оголосило про запуск разом із Nokia пілотного проєкту, в межах якого планується оновити телеком-обладнання й перейти на енергонезалежні інтернет-мережі. Вони будуть краще захищені від обстрілів і знеструмлень.

У межах проєкту, який буде розгорнуто в Посад-Покровському на Херсонщині, де обстрілами та бомбардуваннями зруйновано всі мережі, планують прокласти кабель саме під землею.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

16:10
НАТО нібито визначило два тригери з боку РФ після яких воно може відкрито втрутитись у війну в Україні
15:30
В окупованому Бердянську підірвали організатора катівні
14:11
На Рівненщині ченці Гурбинського монастиря ПЦУ вирощують зерно, щоб розбудувати монастир (ВІДЕО)
13:51
Обіцяна Заходом зброя може йти ще довго, але прориву рашистами фронту експерти не очікують
12:46
Останні масовані атаки рашистів завдали енергетиці збитків на понад 1 мільярд доларів
11:43
Більшість помісних церков досі не визнають автокефалію ПЦУ, бо очікують чим завершиться війна - Єпіфаній
10:45
Розвідка попереджає, що рашисти планують диверсії по всій Європі - Financial Times
09:03
Благодатний Вогонь прибув до України
20:00
На Пасху в Україні традиційні короткочасні дощі, тепло та лагідно
18:08
Великдень у Софії Київській: відтворять давні українські традиції святкування

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]