Дослідження: ВАКС є найефективнішим антикорорганом, АРМА - найменш спроможним

|
Версия для печатиВерсия для печати

Найбільш успішно діючими антикорупційними органами станом на зараз в Україні є Вищий Антикорупційний суд (ВАКС), та Національне Антикорупційне Бюро (НАБУ). Найменш ефективним є Агенство з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Такими є результати другого дослідження спроможності, управління і взаємодії органів антикорупційної інфраструктури, проведеного і оприлюдненого Transparency International Ukraineза підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія».

Так, згідно з результатами цього дослідження, антикорупційні органи покращили свій середній загальний бал з попереднього дослідження 2020 року на пів бала — з 3,4 до 3,9. При цьому найкращий результат отримав ВАКС — 4,6 бала, а найгірший АРМА — 3,4 бала.

Антикорупційні органи оцінювали за 5-бальною шкалою, де 5 — максимальний бал, а 1 — мінімальний. За результатами дослідження інституції отримали такі оцінки:

ВАКС — 4,6 бала (у 2020 році — 4,0 бала)

САП — 3,5 бала (у 2020 році — 3,3 бала)

НАБУ — 4,3 бала (у 2020 році — 3,6 бала)

НАЗК — 3,7 бала (у 2020 році — 3,3; у оцінці 2021 року — 3,6 бала)

АРМА — 3,4 бала (у 2020 році — 3,0 бала)

Дослідними зазначають, що при цьому зі 103 рекомендацій, наданих у дослідженні 2020 року, були виконані 23, частково виконані 36, а зовсім не виконані 41.

Найбільше не виконаних рекомендацій - 11 з 22-х у ВАКС, 9 рекомендацій з 17-ти не виконали у САП, 9 з 34-х у НАЗК, 7 з 15-ти у АРМА. Найбільше виконаних рекомендацій у НАБУ - 5 з 15-ти.

Надані дослідниками рекомендації в результаті другого дослідження в розрізі антикорорганів наступні:

ВАКС

  • Розширити суддівський корпус ВАКС та пропорційно збільшити апарат, в першу чергу, патронатну службу суду;
  • Розробити та прийняти законодавчу базу для протидії зловживання процесуальними правами серед учасників кримінального провадження;
  • Прийняти законодавчу базу щодо можливості розгляду певної категорії справ суддями ВАКС одноособово;
  • Забезпечити належне фінансування поточних потреб ВАКС, конкурентної заробітної плати та суддівської винагороди;
  • Виділити приміщення для АП ВАКС та передати його в постійне управління суду.

САП

  • Змінити організаційно-правовий статус САП;
  • Внести зміни до законодавства щодо встановлення взаємозалежності граничної чисельності прокурорів САП та детективів НАБУ і суддів ВАКС;
  • Запровадити систему оцінки ефективності роботи прокурорів, включно з прокурорами САП. Виробити наперед визначені критерії результативності роботи САП та кожного прокурора у звʼязку з усіма стадіями кримінального провадження;
  • Розробити і ухвалити власну комунікаційну стратегію САП, а також докласти зусиль до розвитку англомовних майданчиків комунікації;
  • Передбачити можливість проведення незалежного аудиту САП – окремо від Офісу Генерального прокурора.

НАБУ

  • Віднести експертну службу НАБУ до числа державних спеціалізованих установ;
  • Виділити бюджетне фінансування на створення та технічне облаштування експертної служби НАБУ, створити таку службу;
  • Розробити та узгодити технічні вимоги та рішення щодо автономного прослуховування НАБУ;
  • Визначити критерії та методику зовнішнього аудиту діяльності Бюро;
  • Встановити критерії оцінки ефективності перевірок на доброчесність і моніторингу способу життя працівників НАБУ, а також перевірки даних зі звернень фізичних та юридичних осіб.

НАЗК

  • Узгодити штатну структуру органу із законодавством;
  • Змінити методику та критерії незалежного аудиту НАЗК;
  • Оприлюднювати на сайті проєкти та ухвалені документи, проводити публічні консультації перед їх ухваленням;
  • Збільшити граничну чисельність апарату НАЗК і бюджет для створення його територіальних органів;
  • Провести прозорі та відкриті конкурси на вакантні посади.

АРМА

  • Забезпечити достатній рівень фінансування АРМА в Державному бюджеті;
  • Залучати АРМА до обговорення в кримінальних провадженнях перед можливим арештом та переданням активів в управління;
  • Визначити ширший перелік даних для публічного доступу в Єдиному реєстрі арештованих активів та якісно наповнювати цей реєстр;
  • Забезпечити належну нормативну базу для проведення зовнішнього аудиту роботи АРМА;
  • Налагодити взаємодію з медіа та громадянським суспільством. Розробити й ухвалити комунікаційну стратегію органу та контролювати її виконання.

Дослідження охоплює календарний період від серпня 2020 року до червня 2023 року з окремими подіями після цього періоду.

Методологія дослідження розроблена з урахуванням основних підходів Національної системи доброчесності, напрацьованої та впровадженої міжнародною антикорупційною мережею Transparency International.

 

Це дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) в межах Проєкту #ВзаємоДія.

Довідково: Проєкт «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» — це шестирічна ініціатива Агентства Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID), мета якої – допомогти Україні протидіяти корупції та підвищити рівень підзвітності та прозорості врядування в Україні. Програма спрямована забезпечити ключові урядові установи додатковими можливостями для боротьби з корупцією, зміцнити підтримку та залучити громадянське суспільство до антикорупційних ініціатив, зменшити рівень терпимості громадян до корупції, а також забезпечити максимальну прозорість та підзвітність повоєнної відбудови та відновлення України.

Експертне спітовариство в Україні неодноразово наголошувало на спробах Офісу Президента взяти під контроль антикорупційні органив державі. Шляхом саботування конкурсів, як це відбулося з конкурсом щодо обрання очільника САП, шляхом «протягування» на керівні посади в цих органах людей, близьких до керівництва ОП.

«Аргумент»


 В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]