"Досить!" - у Португалії ультраправі займуть п'яту частину парламенту, і це тривожний сигнал

|
Версия для печатиВерсия для печати

Після серії корупційних скандалів португальські соціалісти програли вибори. Виборці віддали майже п'яту частину парламенту ультраправим радикалам і це тривожний сигнал перед виборами до Європарламенту.

Про це пише видання novayagazeta.eu

На парламентських виборах у Португалії до кінця зберігалася інтрига. На вечір понеділка перемогу з незначним відривом здобуває правоцентристський Демократичний альянс (AD), який отримав майже 30% голосів та 78 місць в Асамблеї Республіки. На частки відсотків і кілька мандатів відстає від нього соціалістична партія, яка майже без перерв утримувала разом зі своїми союзниками владу в країні попередні 20 років.

Але завершення епохи соціалістів у Португалії — не головна новина минулої неділі. Несподіванкою став результат ультраправої партії «Досить!», яка посіла третє місце в Асамблеї, отримавши майже 20% голосів замість 7,2% на два роки раніше. Правоцентристи вже заявили, що не готові включати до правлячої коаліції членів «Досить!», але тоді новий уряд буде вкрай нестійким, що може призвести до ще дострокових виборів.

Чому в традиційно лівішій Португалії праві партії раптом переживають тріумф і як на це вплинув корупційний скандал навколо теперішнього прем'єр-міністра країни, розбирався політолог Кирило Букетов.

Ранок у понеділок португальський Демократичний альянс під керівництвом Луїша Монтенегро зустрів переможцем.

Через дев'ять років правління соціалістів у країні правоцентристи — соціал-демократи (PSD) і християнські демократи (CDS), які об'єдналися в коаліцію, — повертаються до влади. На недільних позачергових виборах вони набрали трохи більше голосів, аніж Соціалістична партія. Лідер Педро Нуну Сантуш, який програв, визнав перемогу опонентів і приготувався піти в опозицію. На перемогу своєї партії Луїш Монтенегро відреагував захоплено. "Португальці висловилися і заявили, що хочуть зміни уряду та політики", - заявив він, виступаючи перед своїми прихильниками.

Проте такі впевнені заяви Монтенегро не зовсім відповідають підсумковим цифрам розподілу мандатів у португальському парламенті. Асамблея Республіки складається з 230 місць, і Демократичний союз на виборах придбав лише 79, на два більше, ніж Соціалістична партія.

Глава ультраправих Андре Вентура вже неодноразово заявляв, що тиснутиме на союз із правою коаліцією, але поки що Монтенегро стверджує, що не хоче мати нічого спільного з націоналістами.

У тіні корупції

Недільні вибори стали позачерговими після корупційних скандалів, що розгорілися восени в Португалії.

У листопаді 2023 року офіси урядовців зазнали обшуків: п'ятьох людей було затримано, зокрема голову офісу прем'єр-міністра Антоніу Кошти.

Слідство запідозрило корупцію у двох угодах, які уклав уряд, — з видобутку літію на півночі країни (Португалія — найбільший виробник літію в Європі), а також з будівництва на території заводу, що охороняється законом, з виробництва водневої енергії і дата-центру. Під підозри потрапили одразу кілька міністрів із соціалістичної партії.

7 листопада сам Кошта заявив, що його імені немає серед підозрюваних, але подав у відставку, оскільки вважає, що «функції прем'єр-міністра несумісні з будь-якими підозрами». Відставка прем'єра призвела до розпуску парламенту та призначення позачергових виборів.

Пізніше з'ясувалося, що ім'я Кошти, яке спочатку звучало в обставинах справи, насправді стосувалося не прем'єра, а міністра економіки — Антоніу Коште Сільве. Розслідування досі проводиться, а прокуратура не коментувала скандал із грудня минулого року.

Цей корупційний скандал став далеко не першим у партії соціалістів. З листопада 2014 року під слідством перебуває колишній прем'єр-міністр країни Жозе Сократеш. Його звинувачують у тому, що під час перебування главою уряду з 2005 по 2011 рік він незаконно отримав 34 млн євро. За версією звинувачення, він неодноразово надавав «торговельні переваги» будівельним компаніям та допомагав вирішувати питання банкам.

Але корупційні проблеми є й у стані правих. Наприкінці січня на острові Мадейра мера, який входив до партії соціал-демократів (ключовий член Демократичного альянсу, який переміг на минулих виборах), звинуватили у хабарництві. За даними поліції, він отримав понад 600 тисяч євро за те, що допомагав місцевим бізнесменам вигравати державні контракти. Скандал вибухнув того ж дня, коли в Лісабоні самі соціал-демократи вивісили банер із критикою корупції серед соціалістів та написом: «Так продовжуватися далі не може».

На тлі постійних звинувачень чиновників у хабарі не дивно, що 93% португальців вважають, що в їхній країні корупція поширена і з нею треба боротися.


Генеральний секретар Соціалістичної партії (PS) Педру Нуну Сантуш (ліворуч) у супроводі прем'єр-міністра Антоніу Кошти та голови парламенту Аугусту Сантуша Сілви бере участь у партійній кампанії в останній день кампанії з виборів у Лісабоні, Португалія, 8 березня 2024 року. Фото: Antonio Pedro Santos, EPA-EFE/ANTONIO PEDRO SANTOS

Португальські чищення

Рецепт цієї боротьби виборцям запропонував лідер партії «Досить!» Андре Вентура. Свої виборчі кампанії він веде під гаслом «Португалія потребує чищення».

Сама партія "Досить!" - класична для ЄС партія ультраправих радикалів та євроскептиків. Але її лідер Андре Вентура постійно стає учасником расистських та сексистських скандалів. Наприклад, 2020 року він радив депутатці африканського походження «повернутися туди, звідки вона прийшла», а також звинувачував циганів у експлуатації соціальної системи. Серед найодіозніших пропозицій його партії — хімічна кастрація для ґвалтівників-рецидивістів та запровадження страти в країні.

"Вентура проаналізував ринок і став продуктом, який хочуть купити багато людей", - написав журналіст Вітор Матос у нещодавно опублікованій біографії Вентури.

Популярність партії Вентури зростає не лише завдяки корупційним скандалам. Економічні проблеми Португалії залишаються найважливішим індикатором успіху чи провалу парламенту. У країні великі проблеми з ринком житла, залучення іноземців, у тому числі як «цифрових кочівників», зіграло злий жарт з економікою країни та підняло ціни для звичайних громадян на недоступний для багатьох рівень.

Незважаючи на значні покращення в економічній ситуації, головною проблемою для португальських громадян залишається зростання вартості життя, яке спостерігалося протягом останніх двох років", - розповідала Софія Серра Сільва, молодший науковий співробітник Лісабонського університету (ICS). На цьому тлі «Досить!» пропонує популістські гасла та критику двох головних партій країни, які по черзі потрапляють до корупційних скандалів.

Враховуючи те, що після цих виборів партія Вентури контролюватиме п'яту частину парламенту країни, незрозуміло, як Монтенегро формуватиме уряд.

До виборів частина експертів говорила, що для того, щоб забезпечити собі стійку більшість, Демократичний альянс може піти на об'єднання зусиль із «Досить!». «З радикально правими партіями не так вже й складно дійти взаєморозуміння, тому що вони […] демонструють разючу гнучкість», — стверджував політолог Педро Магальяйнс.

Якщо Демократичний альянс таки не сформує уряд із партією Вентури та будь-якими іншими силами, то AD стане так званим «урядом меншості». Відсутність Кабінету міністрів стійкої коаліції в Асамблеї Республіки, ймовірно, призведе до того, що більшість їхніх ініціатив блокуватимуться. Лідер Демократичного альянсу Луїш Монтенегро висловив сподівання, що соціалісти та націоналісти «не сформують негативного альянсу, щоб перешкодити створенню уряду, якого хотіли португальці».

Останні двері у Європу

У передвиборчій програмі Демократичний альянс обіцяв країні великі зміни. Праві планували серйозно трансформувати португальську економіку, яка застрягла за умов низьких зарплат, високих податків та житлової кризи. Для цього передбачалося знизити прибуткові податки та податки на купівлю житла для молодих людей. У планах також поступове зниження ставки корпоративного податку з 21 до 15%.

Хоч би яким був новий уряд, однією з головних тем для обговорення стане міграція.

Завдяки одному з найвідкритіших імміграційних законодавств у ЄС, кількість громадян, що народилися спочатку не на території Португалії, подвоїлася за п'ять років і минулого року досягла 1 млн осіб.

Це майже 10% населення республіки.

Андре Вентура разом зі своєю партією давно хоче закрити це останнє вікно до Європи. Серед його пропозицій – обмеження соціальної підтримки мігрантів. На його думку, вона «може бути запрошена та надана лише після того, як ці іммігранти на території Португалії протягом як мінімум п'яти років пожертвували кошти».

Вибори в Португалії — останні парламентські вибори в країнах ЄС перед загальноєвропейськими виборами в червні цього року. Інші ліві сили ЄС розраховували, що на тлі майбутнього 50-річчя Революції гвоздик, коли правий та напівфашистський режим Португалії було знищено, населення згадає минуле і не вибере ультраправих націоналістів до парламенту. Але цим надіям не судилося збутися.

Тріумф «Досить!» в черговий раз — після успіху правих в Італії, Швеції, Нідерландах та інших країнах — показує попит, що зростає в ЄС, на популізм і антимігрантський порядок денний. Натиск ультраправих, ймовірно, буде продовжено їх вражаючими результатами у червні, що здатне призвести до серйозного правого розвороту в політиці всієї Європи. 

Вгорі: лідер ультраправої партії «Досить» Андре Вентура бере участь у мітингу в Лісабоні, Португалія, 25 квітня 2023 року. Фото: Jose Sena Goulao / EPA-EFE

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]