Болгарія та Румунія долучилися до Шенгенської зони

|
Версия для печатиВерсия для печати

Сьогодні, 31 березня, Болгарія та Румунія стали членами Шенгенської угоди: шенгенські правила діятимуть у обох державах-членах, включаючи видачу шенгенських віз, а контроль на внутрішніх повітряних і морських кордонах буде скасовано.

Про це йдеться у повідомленні Європейської комісії.

«Комісія рішуче вітає це досягнення. Приєднання цих двох держав-членів до Шенгенської зони зробить спільну територію більш привабливою завдяки значному розширенню найбільшої у світі спільної території без внутрішнього прикордонного контролю», — йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн також привітала приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської сім’ї.

«Я вітаю скасування внутрішніх перевірок на повітряному та морському кордоні. Це великий успіх для обох країн. І історичний момент для Шенгенської зони – найбільшої зони вільного пересування у світі. Разом ми будуємо сильнішу, більш об'єднану Європу для всіх наших громадян», — зазначила вона.

Рішення Ради ЄС про  приєднання обох країн до Шенгенської зони було прийняте в грудні 2023 року. Відтоді обидві держави-члени вжили всіх необхідних заходів для забезпечення безперебійного застосування шенгенських правил з 31 березня 2024 року, зокрема впровадили  пілотні проєкти щодо швидких процедур надання притулку та повернення.

Також між державами-членами вздовж західнобалканського та східно-середземноморського маршрутів, включаючи Болгарію, Румунію, Австрію, Грецію, Угорщину та Словаччину, було створено регіональну ініціативу щодо співпраці поліції. Це дозволить спільно та стабільно вирішувати пов’язані виклики, в тому числі щодо транскордонної злочинності.

Тепер Рада ЄС має ухвалити рішення про встановлення дати скасування перевірок на внутрішніх сухопутних кордонах між Болгарією, Румунією та іншими країнами Шенгенської угоди. Комісія продовжуватиме надавати всю необхідну підтримку головуванню Ради, щоб забезпечити прийняття рішення щодо сухопутних кордонів у 2024 році.

Раніше проти включення Румунії та Болгарії до Шенгенської зони виступала Австрія передовсім через занепокоєння нелегальною імміграцією. Однак у середині грудня міністр внутрішніх справ Австрії Герхард Карнер оголосив про пом’якшення позиції Відня, запропонувавши безпаспортні подорожі літаком із цих країн в обмін на посилення заходів безпеки на кордоні.

Шенгенська зона без контролю на внутрішніх кордонах — міжурядовий проєкт, який розпочався у 1985 році між п’ятьма державами-членами: Бельгією, Францією, Німеччиною, Люксембургом та Нідерландами. З часом Шенгенська зона розширилася і на сьогодні є найбільшою зоною вільного пересування у світі.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]