Башар Ескобар: як сім'я Асадов побудувала наркоімперію і завдяки їй залишається при владі

|
Версия для печатиВерсия для печати

На громадянській війні у Сирії відкрився новий фронт: пов'язані з правлячим режимом контрабандисти вступили у пряме збройне протистояння з армією сусідньої Йорданії. За цим може стояти Махер Асад, молодший брат Башара Асада, який очолює злочинну спільноту, яка виробляє та продає заборонений препарат каптагон. Сирія забезпечує 80% всього препарату, що виробляється у світі, експортуючи його в живих вівцях і листі чаю. Це приносить режиму Асада втричі більше грошей, ніж заробляють усі мексиканські наркокартелі разом узяті. Доходи від каптагону допомагають сирійському лідеру купувати лояльність чиновників та генералів, а також йдуть на закупівлю озброєнь.

Про це йдеться у статті видання  The Insider.

Було у царя три сини: трагедія в домі Асада

Рано-вранці 21 січня 1994 року молодий полковник сирійської армії Баcіль Асад сів у свій спортивний Mercedes і поїхав до міжнародного аеропорту Дамаска. Баcіль — старший син сирійського президента Хафеза Асада та його офіційний спадкоємець, про якого всім у країні було відомо, що саме він очолить державу після батька, — мав летіти приватним літаком до Німеччини, де хотів провести відпустку, катаючись на лижах в Альпах.

Він трохи забарився, поки збирав речі, і, хоча літак без нього точно не полетів би, поспішав, щоб встигнути до призначеного часу вильоту. Патрульні поліцейські, яким був добре відомий Mercedes молодого офіцера, не ризикнули б зупинити автомобіль майбутнього президента, а тому Базиль гнав зимовими туманними дорогами зі швидкістю, що набагато перевищувала дозволену правилами. На пасажирському сидінні поруч із ним сидів його двоюрідний брат Хафез Маклуф.

Маклуф, залізаючи в машину, пристебнувся ременем безпеки, Басиль — ні. На шосе, що веде до аеропорту, молодий Асад розігнався до 240 км/год і раптом втратив контроль над автомобілем. Mercedes занесло, і на повній швидкості він в'їхав до бетонного роздільного бар'єру. Басіль загинув на місці, його пасажир потрапив до лікарні з тяжкими травмами.

Разом з Басілем виявилися поховані всі династичні плани сім'ї Асадів, пішли прахом усі старання пропагандистів, які роками привчали сирійців до того, що бравий полковник із чепурною борідкою буде їхнім наступним довічним президентом. Хафез Асад, який втратив улюбленого сина і спадкоємця, тепер мав вибрати нового наступника.

Вибір у нього був невеликий: посаду президента міг обійняти або його середній син Башар або молодший Махер. З цих двох саме Махер виглядав кращим спадкоємцем Хафеза. Як і його батько, і старший брат, він обрав армійську кар'єру, був добре знайомий військовим і жив у Сирії. А Башар уже багато років як перебрався до Лондона, де займався приватною офтальмологічною практикою — максимально далекою від такої коханої чоловіками його родини військової справи.

Проте батько вибрав як спадкоємця саме Башара. Його повернули з Лондона, відправили навчатися у військову академію в Хомсі, а пропаганда почала ліпити із середнього сина старого президента майбутню надію нації. У Сирії досі теорія змови, згідно з якою вся історія з приходом Башара до влади — це справа рук британських спецслужб.

Нібито це британці підлаштували аварію, в якій загинув Басіль, а потім щосили кинулися дискредитувати Махера тільки для того, щоб до влади прийшов добре знайомий ним і, можливо, навіть завербований Лондоном зовсім не войовничий на вигляд офтальмолог.

Як би там не було, 2000 року, після смерті Хафеза Асада, його посаду зайняв саме середній син. Але без допомоги молодшого йому було б важче утримувати владу в країні, яку роздирає громадянська війна та душать міжнародні санкції. Адже саме Махер не лише командує найбоєздатнішою в сирійській армії Четвертою бронетанковою дивізією, а й відіграє провідну роль у кримінальних схемах, які забезпечують режим його брата такою необхідною йому валютою. Як це часто буває на Близькому Сході, Махер Асад одночасно і генерал, і гангстер. Він стоїть на чолі злочинної спільноти, яка виробляє та продає заборонений препарат каптагон.

«Наркотик джихаду»

Каптагон з'явився у 1960-ті роки як цілком легальні ліки від нарколепсії та синдрому дефіциту уваги. Це невеликі таблетки, головна діюча речовина яких - споріднений фенетиллін амфетаміну. За рецептом лікаря їх можна було без проблем купити в європейських аптеках, доки 1986 року Всесвітня організація охорони здоров'я не внесла препарат до списку заборонених.

Офіційний продаж та виробництво препарату були згорнуті. Однак на той час каптагон вже завоював популярність на Близькому Сході та в Африці, де його в рекреаційних цілях вживала молодь. Тому нелегальні виробники швидко налагодили схему: каптагон підпільно випускали у Болгарії, а згодом через Балканські країни переправляли на Близький Схід до кінцевого споживача.

Незабаром препарату знайшлося ще одне застосування. Каптагон почали приймати бійці різних нерегулярних загонів, які вдосталь з'явилися в регіоні на рубежі 1990-х і 2000-х. Дешеві таблетки (їх роздрібна ціна становить у середньому $3 за штуку, хоча якісний очищений препарат у дилерів у Саудівській Аравії або в Об'єднаних Арабських Еміратах може коштувати і $25) на кілька годин позбавляють почуття втоми та страху, допомагають сконцентрувати увагу і відключають так заважають у бою емоції. Все це робить каптагон настільки привабливим для комбатантів, що у препарату навіть з'явилася неофіційна назва “наркотик джихаду”.

Каптагон приймають бойовики ХАМАС та ІДІЛ, його можна знайти у членів «Хезболли» та «Аль-Каїди». У кустарних умовах для потреб виробляють препарат і сирійські повстанці. А ще каптагон роздають бійцям урядової Сирійської арабської армії Башара Асада. Причому виробляють його не тільки в підпільних лабораторіях, а й на справжніх фармацевтичних потужностях, та ще й у кількостях, що набагато перевершують потреби армії.

Цей надлишок – а йдеться буквально про сотні мільйонів таблеток – йде на експорт, нелегально доставляється споживачам у країнах Перської затоки та Африки, де каптагон все ще дуже популярний як рекреаційний препарат. Ці постачання, як вважають в уряді Великобританії, приносять режиму Асада втричі більше грошей, ніж заробляють усі мексиканські наркокартелі разом узяті.

У Лондоні оцінюють вартість наркоімперії сирійського уряду в $57 млрд і називають її одним із найцінніших активів сім'ї Асада та його найближчого оточення. Конкретних цифр доходів сирійської верхівки від продажу таблеток не існує, але йдеться про мільярди доларів на рік. Щороку у світі продається каптагону щонайменше на $10 млрд.

80% всього виробленого у світі препарату забезпечує Сирія. Якась частина припадає на тамтешніх повстанців, але вона, скоріш за все, вкрай незначна. Отже, левову частку всіх продажів препарату через контрабандні канали отримує саме Дамаск.

Доходи від каптагону допомагають Асаду купувати лояльність чиновників та генералів, а також йдуть на закупівлю озброєнь. Залежність режиму від доходів, що приносяться тіньовою каптагоновою імперією, настільки велика, що колишній спецпредставник США в Дамаску Джоель Рейберн називав Сирію «наркодержавою» і висловлював впевненість у тому, що без грошей від продажу каптагону Башар Асад не зміг би утримувати владу так довго.

Довгий час головний шлях контрабандного постачання пролягав через сусідній із Сирією Ліван. Цьому сприяла нескінченна політична криза в Лівані, яку вміло використовує у своїх інтересах союзне Асаду угруповання «Хезболла». У Лівані вона — легальна політична організація, представлена у парламенті та уряді. Завдяки цьому «Хезболла» не мала проблем з організацією контрабандних поставок каптагону з ліванських портів.

Не виключено, що «Хезболла» і сама виробляла в Лівані препарат для подальшої переправки до країн Перської затоки. Ці контрабандні поставки стали однією з головних причин повної заборони на ввезення ліванських товарів до Саудівської Аравії в 2021 році і змусили владу Лівану таки зайнятися припиненням наркотрафіку через побоювання, що до Саудівської Аравії можуть приєднатися й інші країни.

Шляхи каптагону несповідні

Однак пошук контрабанди — справа дуже непроста, тим більше, що сирійці виявилися винахідливими у справі переправлення каптагону. Препарат ховають у консервованих овочах, листі чаю і навіть у нутрощах живих овець. Завдяки всім цим хитрощам сирійським гангстерам вдається приховувати від борців з наркотрафіком більшу частину свого товару.

За даними France Press, у 2022 році до кінцевого споживача доходило дев'ять десятих усіх пігулок, що експортуються з Сирії. Це при тому, що кількість перехоплених пігулок іде навіть не на мільйони, а на десятки мільйонів. Наприклад, лише одна перехоплена навесні 2020 року в Італії партія препарату, що переправляється з Сирії, налічувала 84 млн таблеток. Передбачається, що ця партія не була призначена для продажу в Європі, а мала бути переправлена до Африки.

У 2022 році до кінцевого споживача доходило дев'ять десятих усіх експортованих із Сирії таблеток

За деякими підрахунками цей бізнес дає Сирії більше грошей, ніж весь легальний експорт. І режим постійно працює над збільшенням своїх прибутків.

Головним інструментом цього є розширення ринку збуту. Для цього пов'язані з Дамаском або «Хезболлою» представники злочинного світу вибудовують мережі зі збуту каптагону в країнах, де раніше препарат не був популярним. Насамперед йдеться про Йорданію. Ця країна межує із Сирією з півночі та з Саудівською Аравією з півдня та сходу, що вже робить її вкрай привабливою для контрабандистів як транзитну територію. Але, окрім цього, там зростає і власне споживання каптагону. За офіційними даними, кількість злочинів, пов'язаних з наркотиками, зросла в Йорданії з 2 тисяч у 2005 році до більш ніж 20 тисяч у 2020. І більша частина цих злочинів пов'язана саме з каптагоном.

В адміністрації США експорт сирійського каптагону вважають одним із головних інструментів фінансування війни і навіть публікують докладні інструкції щодо протидії цьому нелегальному бізнесу. Арабські країни, більша частина з яких розірвала відносини з Дамаском після початку війни в 2011 році, повернулася до діалогу з сирійським урядом в обмін на обіцянку Башара Асада покласти край контрабанді каптагону.

У травні 2023 року країни-члени Ліги арабських держав домовилися про призупинене за дванадцять років до цього членство Сирії лише для того, щоб у вересні знову припинити контакти з режимом Асада. Причиною для нового охолодження стосунків стала невиконана обіцянка Дамаска покласти край експорту каптагону.

Нарковиробники проти наркотиків

Асад та його оточення всіляко заперечують свою участь у незаконній торгівлі забороненими препаратами, а підконтрольні режиму медіа постійно звітують про нові перемоги силовиків над наркодилерами. Але за межами Сирії цим заявам не поспішають вірити. Мінфін США регулярно оновлює списки санкцій осіб, пов'язаних з контрабандою забороненого препарату. І в цих списках є особи, які не просто входять у вищі ешелони сирійської влади, а буквально представники цих ешелонів, у тому числі й члени родини Асадів.

В описі правопорушень, у яких підозрюються ці люди, часто фігурує їхня участь у тіньових бізнес-схемах Махера Асада — президента, що не відбувся, приреченого все життя провести в тіні більш щасливого брата. Сам Махер під санкціями з квітня 2011 року, з перших тижнів війни. Тоді він командував Республіканською гвардією. Фактично це особиста охорона президента, лише з бронетехнікою, артилерією та десятками тисяч солдатів та офіцерів.

Саме республіканська гвардія відзначилася жорстокими розправами над опозицією, і Махер Асад як командувач несе пряму відповідальність за ці розправи. Його підрозділи охороняли Дамаск у найгарячіші дні війни, коли повстанці зайняли ближні передмістя сирійської столиці. А після того, як урядові сили відтіснили супротивника, Махер отримав нове призначення. З весни 2018 року він командує Четвертою бронетанковою дивізією.

Це елітне з'єднання сирійської армії, укомплектоване найбільш підготовленими офіцерами, із найсучаснішим з доступного режиму озброєнням. А ще це злочинне угруповання, зайняте мародерством, розбоями та контрабандою. Контрабандою каптагону.

«Четверта бронетанкова дивізія отримує прибуток у тому числі від торгівлі каптагоном. Торгівля каптагоном перетворилася на бізнес-модель, керовану режимом. Вона збагачує вузьке коло людей, що належать до цього режиму, і є критично важливою для його існування», — йдеться у документі Євросоюзу, який регулює санкції проти близько чотирьохсот дружніх режиму Асада осіб та організацій. Окремим пунктом у цьому документі вказано саму Четверту дивізію.

Схоже, історія з успадкуванням першого посту в країні не посварила братів, Махер не тримає зла на Башара, що обскакав його в боротьбі за президентство, і всіляко допомагає йому. Підконтрольна Махеру дивізія у тісній зв'язці з «Хезболлою» контролюють більшу частину всього сирійського виробництва каптагону та його контрабанду.

В опублікованому торік розслідуванні ВВС йдеться, що в торгівлю каптагоном залучені як рядові, так і офіцери з дивізії, яку очолює Махер. І якщо перші виступають здебільшого в ролі вуличних дилерів, які продають таблетки в роздріб, то другі відповідають за більш масштабні операції.

Співслуживці брата президента не підлягають перевіркам на численних блокпостах, якими з початку війни буквально втикаються дороги до Сирії. Це дозволяє їм, не привертаючи зайвої уваги, перевозити у своїх автомобілях зброю, партії пігулок та контрабандистів, які мають переправляти каптагон за кордон. Насамперед до Йорданії.

Доставка з боєм

У минулі роки йорданська влада вела переговори з сирійськими колегами про взаємну протидію наркотрафіку. Навряд чи йорданці не знали про те, що цей бізнес контролюють ті, хто сидів навпроти них за столом переговорів і старанно вдавав, що пристрасно мріють покласти край нелегальним постачанням каптагону. Швидше за все, знали, але все ж таки намагалися домовитися. А коли домовитися не вийшло, відправили додаткові армійські підрозділи для охорони всіх 375 км кордону із Сирією.

Це значно ускладнило завдання контрабандистів та змусило їх перейти до нової тактики. Якщо раніше вони намагалися подолати кордон тихо і непомітно і за першої ж серйозної небезпеки відступали назад на сирійську територію, то тепер контрабандисти готові з боєм прориватися до Йорданії. Перший такий бій відбувся 12 грудня минулого року.

За його підсумками, один йорданський прикордонник загинув, ще один був поранений. Менш як за тиждень, 18 грудня, сирійські контрабандисти зробили нову спробу зі зброєю в руках зайти на територію сусідньої держави. Відступити їх змусило лише чотирнадцятигодинний запеклий опір йорданських військовослужбовців. Після закінчення битви йорданці знайшли кинуту злочинцями зброю, серед якої були снайперські гвинтівки та гранатомети. Журналісти повідомляли, що сирійці перебували під впливом свого ж товару, завдяки чому і змогли так довго чинити опір бійцям професійної армії.

Ці події майже не залишають сумнівів у тому, що саме Йорданія стояла за атаками авіації на територію Сирії у другій половині січня. Під час цих атак невідомі літаки завдали ударів по кількох об'єктах у провінції Ес-Сувейда неподалік кордону з Йорданією. Місцеві жителі повідомили, що внаслідок атаки загинуло десять людей, зокрема й діти. Про причетність будь-кого із загиблих до контрабандних схем нічого не відомо.

Натомість відомо про намір йорданської влади й надалі посилювати охорону кордону із Сирією. Про це заявив глава держави, король Абдалла Другий під час нещодавньої інспекції прикордонних військових частин. До речі, атака невідомих літаків на Ес-Сувейду відбулася за кілька годин після того, як Абдалла попрощався з прикордонниками.

Ймовірно, сімейству Асадів у майбутньому стане ще складніше доставляти каптагон покупцям. Але це означає, що вони відмовляться від нелегального промислу. Адже навряд чи вони візьмуть і просто так відмовляться від мільярдів, які досі допомагають цій родині бути на чолі держави.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У понеділок в Україні сухо лише на півночі, вдень + 13-22°С
18:05
Спільне святкування Пасхи: є бажання до такого дійти
17:11
Тетяна Чорновол: Про зброю "задротів". Перший рік у нас була війна села, прийшла черга воювати місту
16:10
НАТО нібито визначило два тригери з боку РФ після яких воно може відкрито втрутитись у війну в Україні
15:30
В окупованому Бердянську підірвали організатора катівні
14:11
На Рівненщині ченці Гурбинського монастиря ПЦУ вирощують зерно, щоб розбудувати монастир (ВІДЕО)
13:51
Обіцяна Заходом зброя може йти ще довго, але прориву рашистами фронту експерти не очікують
12:46
Останні масовані атаки рашистів завдали енергетиці збитків на понад 1 мільярд доларів
11:43
Більшість помісних церков досі не визнають автокефалію ПЦУ, бо очікують чим завершиться війна - Єпіфаній
10:45
Розвідка попереджає, що рашисти планують диверсії по всій Європі - Financial Times

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]