Atlantic Council: Як смерть Прігожина вплине на Путіна, ПВК "Вагнер" та війну в Україні

|
Версия для печатиВерсия для печати

Походом на Москву легше було піти в червні, ніж покинути її в серпні. Лідер найманців групи "Вагнера" Євгеній Прігожин, який влаштував короткочасний заколот проти російських військових два місяці тому, загинув у авіакатастрофі разом з дев’ятьма іншими пасажирами в середу, коли вони прямували з Москви до Санкт-Петербурга. Про це повідомляє російська влада та афілійовані з ПВК Telegram-пабліки. За деякими даними, літак був збитий російськими засобами ППО. Буквально за кілька годин до цього генерала Сергія Суровікіна, який нібито заздалегідь знав про заколот і не з’являвся на публіці з того часу, як це сталося, було звільнено з посади голови ВПС Росії.

Що час і обставини очевидної смерті Пригожина вказують на стан режиму російського президента Володимира Путіна? Що це означатиме для майбутнього Wagner Group, включно з її діяльністю в Африці? І як ця боротьба за владу вплине на війну в Україні? Нижче висловлюються експерти Atlantic Council.

Те, що Пригожин так довго прожив, свідчить про тріщини в режимі Путіна

Чи вирішила очевидна смерть лідера найманців Вагнера в авіакатастрофі проблему Путіна з Прігожиним? На перший погляд, відповідь так. 

Смерть глави найманців, звичайно, зупинила умовну кровотечу в РФ, але не вирішила проблему Путіна. Він не може скасувати події останніх двох місяців, а російська еліта не забуде побаченого. Навіть якщо Пригожина вже немає, ним усе ще захоплюються — за відносний успіх Вагнера на війні в Україні порівняно з російською армією, за "турботу про своїх солдатів" і за його готовність висловити вголос свою стурбованість щодо доцільності  вторгнення Путіна.  

Те, що він протримався стільки ж, свідчить про тріщини в режимі. Можливо, цього тижня Путін вирішив свою проблему з Пригожиним. Він, звичайно, ще раз підкреслив, що переходити йому дорогу небезпечно. Але за останні два місяці він також продемонстрував, що недостатньо впевнений, щоб діяти негайно. Урок полягає в тому, що якщо ви починаєте йому перечити, не зупиняйтеся. Не менш важливо, що умови для виклику Путіну залишаються — Джон Е. Гербст  — старший директор Євразійського центру Атлантичної ради. Він обіймав посаду посла США в Україні з 2003 по 2006 рік.

Щоб зберегти режим, Путіну потрібно зберегти страх

Ризикуючи сказати очевидне, дуже малоймовірно, що авіакатастрофа, в якій, здається, загинув Пригожин, була нещасним випадком. Якби Пригожин не був змушений заплатити високу ціну за свій бунт у червні, режим Путіна був би серйозно ослаблений. Це тому, що режим Путіна, по суті, діє за логікою злочинного синдикату. Путін – кум. Пригожин був капо, який, мабуть, не знав свого місця. І за безсмертними словами Омара Літтла з The Wire : «Якщо ти йдеш проти короля, краще не промахуйся». Путін славиться мстивістю, і з того моменту, як Пригожин перервав свій похід на Москву, він був мертвою людиною — Брайан Вітмор є старшим науковим співробітником Євразійського центру Атлантичної ради, доцентом практики Техаського університету в Арлінгтоні, а також засновником і ведучим The Power Vertical Podcast. 

З Пригожиним чи без нього для Росії в Африці - все як завжди

З Пригожином чи ні, але росіяни хотіли зберегти свій бізнес і інтереси безпеки в Африці. Це першочергова мета. Путін дуже чітко сказав про це, коли сказав, що заколотники «зрадили країну». Він більше не міг довіряти Пригожину, який перебував під слідством за збройний заколот. Навіть після вигнання Пригожин був загрозою російським інтересам в Африці, можливо, конкурентом із суперницькими інтересами. Дивно, але він з’явився в Санкт-Петербурзі на нещодавньому саміті «Росія-Африка». Зрозуміло, що інтереси російського уряду та групи Вагнера більше не збігалися. Африка є ключовою в стратегії Путіна, коли він з усіх сторін обкладений санкціями через війну в Україні: довести, що він не ізольований, обійти економічні санкції Заходу і відновити свої сили за допомогою Вагнера. Повстання Пригожина вимагало уточнення характеру партнерства Росії з африканськими країнами. Готово — Рама Яде є старшим директором Африканського центру Атлантичної ради та старшим науковим співробітником Європейського центру .

З очевидною смертю Пригожина та звільненням Суровікіна Путін робить зачистку 

Це був великий день для України. Українські сили знищили в Криму російську систему ППО С-400, доставили російського перебіжчика та захопили його гелікоптер, а також збили російський військовий літак над Чорним морем. Але найкращою новиною з усіх стало збиття літака, на якому, як повідомляється, був Пригожин, який був відповідальним за вбивство незліченної кількості українців. Остаточна відповідальність може лежати на мстивому Путіну, який прагне усунути людину, яка відкрито кинула йому виклик два місяці тому, але мало хто проллє сльози через смерть Прігожина.

Очевидна смерть Пригожина також сталася після того, як Суровікін, який зник під час повстання Вагнера і, як повідомлялося, перебував під домашнім арештом, був офіційно усунений з посади керівника ВПС за підозрою в пособництві Пригожину. Швидше за все, Путін нарешті прибирає будинок — Даг Клейн є іноземним співробітником Євразійського центру Атлантичної ради.

Остання глава повстання Вагнера ще не написана

Чи зможуть сили Вагнера організувати грізний виклик Путіну та їхнім опонентам на найвищому рівні Міністерства оборони Росії? Війська Вагнера наближалися до Москви два місяці тому; Зараз багато з них знаходяться в Білорусі, а їхній лідер, здається, мертвий. Їхнє бажання та здатність організувати новий виклик режиму Путіна ще належить побачити.

Що відбувається в Україні? Якщо насильство повернеться найближчим часом, моральний дух росіян на передовій може погіршитися, а командування й контроль послабляться. Якщо прихильники Пригожина витримають свій час, вони можуть дочекатися продовження важких успіхів України, щоб залишити Путіна у більш політично нестабільному стані, перш ніж кинути новий виклик режиму.

Це лише кілька запитань, які варто поставити в найближчі дні й тижні. Одне можна сказати напевно: остання глава червневого заколоту ще не написана — Джеффрі Кімміно — заступник директора з операцій і співробітник Центру стратегії та безпеки Скоукрофта.

Вгорі: Путін і Прігожин були знайомі ще з початку 90-х. Фото: Getty Images


На цю тему:
 

Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]