Апеляція ВАКС скасувала рішення судді Ярослава Шкодіна, яким він випустив Лієва з-під варти

|
Версия для печатиВерсия для печати

ВАКС скасував ухвалу про випуск з-під варти під особисте зобов’язання підозрюваного в розкраданні майже 1,5 млрд грн на закупівлі боєприпасів ексчиновника Міноборони України Олександра Лієва.

Про це повідомили у Центрі протидії корупції.

Апеляційна палата ВАКС скасувала ухвалу слідчого судді Ярослава Шкодіна, якою той змінив запобіжний захід підозрюваному Олександру Лієву з тримання під вартою на особисте зобов'язання.

Олександр Лієв. Фото з відкритих джерел

Йдеться про справу "Львівського арсеналу" стосовно ймовірного розкрадання коштів на закупівлі снарядів для ЗСУ.

Зазначається, що судовий розгляд Шкодін тоді проводив без участі прокурора та самого Лієва, який понад місяць перебував у СІЗО.

На сьогоднішньому засіданні в апеляції прокурор САП послався на те, що отримав повістку за декілька хвилин до початку засідання і фізично не зміг прибути до суду. При цьому прокурор також сказав, що заявив би відвід судді, якби засідання проводилося за його участю.

Захист же наполягав на тому, що група прокурорів була проінформована про розгляд клопотань ще за два дні до засідання.

Підозрюваного Лієва із СІЗО не змогли доставити, оскільки не було погодження органу досудового розслідування. А під'єднатися по відеозв'язку він не зміг, бо в СІЗО нібито зникло світло.

Попри це суддя Шкодін вирішив не переносити слухання і розглянув клопотання за відсутності прокурора і без підозрюваного.

Як припускають у ЦПК, саме це і стало підставою для скасування ухвали. Колегія суддів апеляції під головуванням судді Чорненької вирішила повернути справу на новий розгляд у першу інстанцію.

Однак це не означає, що Лієв повернеться у СІЗО, тому що раніше визначений строк тримання під вартою вже завершився.

Окрім того, Апеляційна палата ВАКС винесла окрему ухвалу і звернулася до Вищої ради правосуддя з питанням про притягнення судді Шкодіна до дисциплінарної відповідальності.

Додамо, що вперше цей суддя відзначився у справі Львівського арсеналу, коли не обрав Лієву жодного запобіжного заходу. Апеляція згодом це рішення скасувала  і застосувала варту із заставою у 50 млн грн.

Ще про діяльність судді Ярослава Шкодіна можна прочитати у наступних публікаціях:

Що відомо про розкрадання коштів на закупівлі снарядів для ЗСУ

27 січня співробітники Служби безпеки України прийшли з обшуками до чиновників Міноборони та менеджерів "Львівського арсеналу" - СБУ за сприяння Міністерства оборони викрила схему розкрадання державних коштів під час закупівлі боєприпасів для ЗСУ.

За матеріалами справи, п'ятьом фігурантам оголосили підозру за ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою). Їм загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна. Одного з підозрюваних, а саме ексочільника департаменту Міноборони Олександра Лієва, затримали під час спроби виїхати за кордон. Представники Міноборони хотіли отримати відкати з контракту зі "Львівським арсеналом". У розмові з Hromadske один з посередників в угоді, представник наглядової ради "Sevotech" Олександр Хорошаєв заявив, що представники Міноборони хотіли отримати відкати з контракту зі "Львівським арсеналом".

12 лютого 2024 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду постановила взяти під варту колишнього голову департаменту Міністерства оборони Олександра Лієва.

16 березня суд змінив міру запобіжного заходу Олександру Лієву — перебування під вартою на звільнення. Суд відпустив його під особисте зобов'язання і надіслав ухвалу до СІЗО.

Вгорі: суддя ВАКС Ярослав Шкодін

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]