Агентура спецслужб РФ в Україні відкрито і безкарно нищить реформу харчування для війська (ПРІЗВИЩА)

|
Версия для печатиВерсия для печати

Минулого тижня Державний оператор тилу оголосив повторні торги за скороченою процедурою для закупівлі харчування для армії. Це сталось після того як 22 лютого ДОТ змушений був скасувати попередні торги за наслідком рішення Шостого апеляційного адміністративного суду Києва. Оскільки запуск нової процедури продовжує супроводжуватись поширенням маніпулятивних статей про те, що ДОТ нібито намагався провести торги під рітейл, а також заявами, що реформа закупівлі харчування може призвести до того, що солдати будуть голодні, доведеться вкотре пояснити, чому ця реформа стала потрібною і обговорюваною.

Про це йдеться у статті Тетяни Ніколаєнко, Цензор. НЕТ

Як відомо, на початку 2023 року вийшла стаття Юрія Ніколова про те, що Міноборони може закупити яйця по 17 гривень. Саме з такою ціною вони були поставлені в каталозі компанії "Актив компані", що входить до групи Тетяни Гляняної.

Внаслідок обурення суспільства були ухвалені зміни до закону Верховною Радою, і Міноборони було змушене у травні  повернути закупівлі харчування на Prozorro. Перед тим було також проведено кілька зустрічей з рітейлом, з яких стало зрозуміло, що на торги він не вийде. Втім у рамках тих обговорень виникла ідея, як можна змінити ринок постачань, який покращить ситуацію і для війська, і для держави.

Йшлося про окремі закупівлі харчових груп (м'ясо, крупи, молочка, вода тощо) у виробників та послуг логістики. Власне саме цю ідею реформи і презентує в грудні Державний оператор тилу, який навесні сам був лише ідеєю, оскільки не було постанови Кабміну про його створення.

Перші торги харчів зекономили державному бюджету 3,8 мільярда гривень. Загалом виведення на Prozorro тилових оборонних закупівель дозволило зекономити 8 мільярдів.

Здавалось би, все добре. Ну, не вийшов рітейл, то й що. Залишились компанії з групи Глиняної, Іванющенка чи Адамовського – най собі торгують.

Але далі стали випливати речі, які засвідчили, що це все-таки не кращий порядок існування.

Звіт Рахункової палати показав, що компанії-посередники не поставляли самі товари до військових частин (це робили їхні підрядники). А ціни при цьому були значно вищі порівняно із закупівельними.

Наприклад, ТОВ "ВТ ДЕВЕЛОПМЕНТ", яка також належить родині Гринкевичів, купувала групу молочної продукції у ТОВ "МО ЛК ОМ".

У результаті аудиту Рахункової палати виявлено, що сметана 15-20 % закуплена за ціною 87,09 грн за кг, а поставлена за ціною 144,0 грн за кг, що на 56,91 грн або 39,52 % дорожче. Молоко ультрапастеризоване 2,5 % закуплене за 33,00 грн/кг, поставлено за 45 грн/кг, що дорожче на 12,0 грн/кг (26,67 %).

Нагадаю, що навесні 2022, в найстрашніші місяці війни ТОВ "ПРЕМІУМ КОМПАНІ" (належить до групи Тетяни Глиняної) та ТОВ "Військсервіс волонтер" (її головний конкурент) підняли ціни на воду з 8 до 15 грн.

Натомість на останніх торгах Міноборони купило воду напряму в "Оболоні" за 3.90.

Маючи велику маржу, компанії-постачальники при цьому не гребували не платити кошти своїм підрядникам.

У січні Громадська антикорупційна рада при Міноборони отримала лист від компанії-посередника, якій група Гринкевичів не заплатила 5 мільйонів за поставлену продукцію.

14 лютого Національне антикорупційне бюро підтвердило існування корупційної схеми у закупівлях харчування Міноборони.

"Детективи Національного бюро підтвердили факти існування корупційної схеми, яка дозволяє значно завищувати ціни на певні категорії продуктів. Таким чином недоброчесні постачальники отримують надприбутки та фактично наживаються на армії під час повномасштабної агресії рф", - йдеться в повідомленні.

"Застосування наявної системи закупівель дозволяє постачальникам вдаватися до зловживань під час формування ціни на ходові групи продуктів: яйця продають втридорога, а лосось або лохину, які не побачиш в раціоні військових, – за цінами, в рази нижче ринкових", - зазначили в НАБУ.

Зазвичай, такі зловживання відбувались на рівні списання дободачі. Тому що Міністерство платить компанії за комплект (умовні 110 чи 146 грн), а от далі з тих 146 грн просто оплачується конкретний продукт. Наприклад, помідори по 151 грн, які були в прямому договорі однієї з компаній.

При цьому ніхто насправді не постачає весь каталог. Він просто створює зручну рамку. Найбільш використовуваними з каталогу є всього 26 найменувань продуктів, що становить 6 % асортименту. Водночас зазначені 26 найменувань становлять понад 80 % загального обсягу поставок та до 75 % вартості послуги.

Але це не всі зловживання.

Місяць тому перевірки на чолі з заступником міністра Половенком виявили недовозу в низку частин від "Трейд граніт інвест" на суму понад 10 мільйонів гривень. Після чого частини були передані іншим постачальникам.

"А от тепер я тобі розкажу найгірше: через тиждень частина стала нас запевняти, що їм все вже довезли", - розповів автору представник Міноборони на умовах анонімності.

Те, що найбільше грошей крадуться на рівні співпраці окремих частин і постачальників ГАР МО мало сигнали і раніше, але тепер це також зафіксовано конкретним провадженням ДБР.

Наприклад, в реєстрі судових рішень можна знайти ухвалу, де йдеться про розслідування, в рамках якого виявлена злочинна схема начальника льотно-технічної їдальні однієї з військових частин, який за допомогою ще кількох військовослужбовців привласнював майно Міноборони.

Спершу начальник дав вказівку кухарю "здійснювати видачу у їдальню на 30 % менше продуктів харчування від їхньої кількості, вказаної у первинних бухгалтерських документах".

Це фактично означало, що порція харчування військових у ВЧ стала на третину меншою. А далі "зекономлені" продукти були реалізовані за гроші.

Зокрема, військові продали 60 кг цукру, 15 кг макаронів, 4 мішки замороженого хека вагою майже 60 кг, 110 кг замороженої свинини, майже 30 кг стегон бройлера, 20 банок томатної пасти та іншу продукцію.

Але надалі новоспечені бізнесмени, судячи з матеріалів справи, вирішили, що тримати надлишок товару на базі небезпечно, тому "удосконалили" схему.

В результаті організатор схеми "вирішив організувати протиправну схему, яка полягала у повторному їх (продуктів харчування – ред.) оприбуткуванні по бухгалтерському обліку на підставі фіктивних первинних бухгалтерських документів про їх нібито поставку у військову частину ТОВ "Актив Компані", яке на той час постачало продукти харчування у військову частину НОМЕР_1 на підставі укладеного з Міністерством оборони України Договору №286/2/22/75 від 23.12.2022", - йдеться у судовій ухвалі.

Це той самий контракт, де були прописані спочатку яйця по 17.

"Згідно з домовленістю, підроблені зведені акти невстановленою слідством службовою особою ТОВ "Актив Компані" повинні були подаватися у Міністерство оборони України для здійснення оплати, а незаконно отримані ТОВ "Актив Компані" у такий спосіб грошові кошти розподілятися між учасниками групи", - зазначається в матеріалах досудового слідства.

В результаті лише протягом червня - липня 2023 року було виписано неправдиві видаткові та товарно-транспортні накладні про постачання ТОВ "Актив Компані" у військову частину на загальну суму 1 393 170,89 грн.

1,3 мільйона гривень в одній частині, за один місяць.

У листопаді Міноборони заплатило "Актів компані" за контрактом. Після чого "невстановлена особа" вивела кошти з рахунків та розподілила їх між учасниками злочинної групи .

Якщо ви думаєте, що після цього схема зупинилась, то ні. Просто в липні до неї долучили представника компанії ТОВ "Гранд Консалт". Чому так сталось? А просто ТОВ "Гранд Консалт" виграв ту саму область і частини, які обслуговувало до того "Актив компані".

Але це не все, в тих торгах взяли участь чомусь лише дві компанії з групи Глиняної. Інші компанії на цей лот не подавались, що змушує думати про існування змов між учасниками ринку постачання харчування для війська. В результаті "Гранд консалт" отримав найвищу на той момент ціну за дободачу – 147 грн.

І як свідчить розслідування, впродовж серпня - листопада 2023 року в тій же частині тепер уже через рахунки ТОВ "Гранд Консалт" було розікрадено 4, 042 млн. грн.

У грудні 2023 – січні 2024 ДБР оголосило підозри фігурантам схеми. До них застосували домашній арешт. Щоправда, керівники "Актив компані" та "Гранд консалт" наразі у справі проходять як свідки.

Андрій Жосан – керівник "Гранд консалт"

Власне вже переліченого, здається, має бути достатньо, щоб зрозуміти, чому забезпечення війська харчуванням треба реформувати.

Окремі закупівлі води також лише підтверджували правильність такого кроку.

Восени в міністерстві агарної політики була проведена нарада з представниками бізнесу, до якої були долучені члени ГАР МО, на якій виробники буквально криком кричали про своє бажання напряму постачати Міноборони. Передусім виробники хліба.

Але чомусь міністерство відмовилось восени робити окремі закупівлі хліба. Хоча до цього не проти ніби було навіть Командування сил логістики.

У грудні ДОТ презентував проєкт реформи закупівель у присутності міністра Рустема Умерова та тодішнього головкома Валерія Залужного.

Але вже з січня стало зрозуміло, що запуску реформи не відбудеться. Це відбулось буквально протягом двох нарад, про протокол однієї з яких Цензор.НЕТ писав раніше.

Після того, як з міністерства пішов Борис Двалі, а заступником міністра став Віталій Половенко, динаміка "давайте реформувати" змінилась на "давайте обережніше". Крім того, вже в момент презентації Державного оператора тилу, на обличчях представників Командування сил логістики було написано, що їм краще нічого не міняти.

В результаті до кінця січня реформаторська рамка закупівлі від ДОТ окремими харчовими групами була згорнута, а торги були оголошені за старою системою з дободачею і каталогом. Але з новими критеріями.

Власне проти цих критеріїв – наявності 15 складів, техніки, яка їх обслуговує, та РРО або ПРРО і повстали нинішні постачальники харчів Міноборони.

За тиждень до оголошення результатів торгів у фейсбуку та телеграмканалах почалась масова кампанія, що голова ДОТ Арсен Жумаділов прописав умови під рітейл.

Міністерство справді провело перед тим чергову зустріч з рітейлом, з якої стало зрозуміло, що на торги він не вийде. Тому що він не розуміє об’єму замовлення того чи іншого виду продукції та йому важко закупати весь асортимент у 409 позицій наперед.

Натомість всі старі учасники ринку вийшли на торги. Більше того, попри те, що вони називали дискримінаційною умовою наявність РРО, вони її отримали. Наприклад, компанія Глиняної це зробила 16 лютого.

Але напередодні розкриття пропозиції Шостий апеляційний суд Києва визнав кваліфікаційні критерії від ДОТ дискримінаційними. Хоча суд першої інстанції вважав, що визначення кваліфікаційних критеріїв – це дискреція ДОТ.

Хто виносив рішення 21 лютого? Це суддя Володимир Кузьменко— суддя Майдану... Він же фігурував на плівках Павла Вовка, де колишній голова ОАСК називав Кузьменка "нашим" у розмові про відмазування суддів апеляційної інстанції.

Ще один суддя - Ярослав Василенко. За даними "Схем", суддя Шостого апеляційного адміністративного суду Василенко здійснив 25 подорожей у Крим з початку його окупації Росією та має незадекларовані апартаменти на березі Чорного моря у Севастополі, записані на дружину, якими вона володіє з 2020 року за паспортом громадянки Російської Федерації.

"При цьому у своїй декларації суддя не вказує ані кримське майно дружини, ані її російське громадянство. Окрім того, родина судді має нерухомість у Москві, яка також не відображена у майновій декларації Василенка", - йшлося в розслідуванні.

За даними "Слідства.інфо", третя суддя з ухвали Олена Ганечко раніше відмовилась повідомляти у декларації дані про дохід та кошти свого чоловіка, котрим є київський адвокат Ігор Парубочий. Хоча його ім’я й телефон фігурували у комерційному оголошенні про продаж люксового позашляховика Porsche Cayenne та будинку за 300 тисяч доларів.

В результаті ДОТ ввечері 22 лютого скасував торги за 11 лотами.

Минулого тижня торги були оголошені заново, вже без знесених Шостим апеляційним судом критеріїв. Але постачальники Міноборони все одно невдоволені. Тепер їм не подобаються суми штрафів за непоставлену продукцію.

Але це не найгірше. Наразі видається, що старі постачальники повністю переграли керівництво Міноборони. Зокрема, і за рахунок своїх людей всередині Міноборони.

Чому? Майже немає шансів, що в списку постачальників з’являться нові. Скоріше за все, постачальники харчування виламають собі через суди умови, де вони повинні мати аж один склад на 500 м, і все. І мінімальну грошову заставу.

Перехід на окремі закупівлі харчових груп і логістики наразі перенесено на четвертий квартал 2024 року. І то лише як ідею.

Перед цим буде проведено експеримент з такою системою постачання на території однієї області. І він ризикує закінчитись з негативним результатом.

Зараз ключ від майбутнього реформи закупівель харчування лежить в площині – чи дозволять ДОТ самому збирати заявки від частин і перерозподіляти продукти. Таким чином, ДОТ отримає змогу зламати серединну корупцію, яку так важко виловлювати на місцях. (Перечитайте ще раз матеріали кримінального провадження по компаніях Глиняної).

Але зараз і ця можливість ДОТ під загрозою.

Що далі? На думку автора та її співрозмовників, існує велика ймовірність, що керівника ДОТ спробують з’їсти за рахунок провалу із закупівлею харчування. До цієї кампанії вже також долучаються постачальники речей, які теж не вдоволені тим, що їм змінюють умови та руйнують монополії.

Далі як варіант Жумаділова спробують змінити на більш лояльну до постачальників (і публічно відому особу) або ж взагалі ліквідувати ДОТ, під соусом, що на нього іде забагато грошей при сумнівному результаті.

Але є ще загроза-максимум, що в результаті скандалів може бути звільнена вся команда міністерства. Зараз вона дуже намагається уникати публічної критики, і в цьому є дуже вразливою.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]