$61 мільярд допомоги США: що ховається за цією сумою?

|
Версия для печатиВерсия для печати

Україна може отримати менше, ніж потрібно для війни з Росією на рівних.

Про це йдеться у статті видання meduza.

Ухвалений палатою представників конгресу США закон про термінову допомогу Україні (складений республіканцями, які мають більшість у палаті), як було офіційно заявлено, принесе Києву 61 мільярд доларів на продовження боротьби з Росією. Але згідно з документом Україна, швидше за все, отримає менше допомоги, ніж у 2023 році, і менше, ніж просила. Розповідаємо, з чого складається підтримка Києва Вашингтоном, на яку зброю можуть розраховувати ЗСУ в рамках нового закону та як на майбутнє постачання може вплинути обрання президентом США Дональда Трампа.

Спочатку пояснимо, чому зупинилися поставки американської зброї в Україну

Адміністрація Джо Байдена наприкінці 2023 року вичерпала гроші — але не на допомогу Києву в цілому, а на фінансування саме тих каналів, якими вона традиційно користувалася для постачання зброї Україні.

Головним каналом було так зване списання зброї та боєприпасів, що зберігаються на складах армії США. Право "списувати" озброєння на користь союзників (President Drawdown Authority, або PDA) надано президенту законом 1961 року про допомогу іноземним державам. У документі зазначено, що «списати» можна техніку та боєприпаси на 100 мільйонів доларів на рік, але конгрес може збільшити суму на будь-яку величину.

2022 року, коли тільки планувалося російське вторгнення, законодавці на пропозицію Байдена збільшили ліміт PDA до 11 мільярдів доларів, а 2023-го, коли Україна планувала перейти в контрнаступ, — до 14,5 мільярда.

Головна перевага каналу PDA – швидкість та гнучкість поставок. Після ухвалення президентом рішення на передачу техніки та боєприпасів відвантаження починається протягом днів, а в Україну вони прибувають за тижні або — максимум — за місяці. Так, майже вся зброя для літнього наступу Збройних сил України (ЗСУ) у 2023 році була сплачена траншем PDA у п'ять з лишком мільярдів доларів у січні, а вже у травні вона була на передових позиціях у Запорізькій та Донецькій областях.

Саме транші PDA значаться у регулярних повідомленнях Міноборони США про виділення чергового пакету допомоги Україні. Саме цією зброєю Україна здебільшого воює з Росією. Список усіх 55 таких пакетів допомоги можна переглянути тут.

У 2023 році (ймовірно, сподіваючись на успіх літнього наступу ЗСУ) ліміт PDA в 14,5 мільярда доларів було витрачено вже до серпня. Проте проблему вирішили бухгалтерським способом: Пентагон підрахував вартість поставленої за два роки зброї за іншими цінами і таким чином «знайшов» ще шість із зайвим мільярдів доларів. Це дало змогу виділяти пакети допомоги до грудня.

Восени 2023 року адміністрація Байдена заявила, що ліміт на постачання по лінії PDA не спливає після закінчення бюджетного року (закінчується в жовтні), а значить, президент може продовжувати «списання» в рамках цього ліміту та у 2024 бюджетному році.

Останній пакет допомоги з ліміту на 2023 рік (на 300 мільйонів доларів) Байден надав у березні 2024 року. Але й після цього в нього залишилося право списати зброю ще на 4,1 мільярда. Цієї суми вистачило б на кілька місяців не надто активних поставок. Однак Пентагон відмовився далі виділяти зброю зі своїх запасів.

Справа в тому, що в нерозривній зв'язці (фактичній, але не юридичній) з PDA йдуть інші витрати: Міноборони США має отримувати гроші на закупівлю нового озброєння (зрозуміло, більш сучасного та дорогого) замість «списаного». Виділені на це гроші на 2023 рік закінчилися ще в грудні, повідомив Пентагон конгресу.

Таким чином, 4,1 мільярда доларів, на які можна було надати допомогу ЗСУ каналом PDA, було заморожено.

Ще один канал допомоги, який активно використовує адміністрація Байдена, продовжує діяти. Йдеться про програму «Ініціатива сприяння безпеці України» (Ukraine Security Assistance Initiative, або USAI). Вона дає змогу оплачувати замовлення зброї для України на заводах США. За цією програмою було витрачено 6,3 мільярда доларів 2022 року і 12,1 мільярда — 2023-го.

Проблема цього каналу — низька швидкість надходження допомоги: від моменту оплати замовлення на заводі до постачання минають місяці та роки. Однак вона все одно дуже важлива для України: так, нарощування виробництва артилерійських снарядів у США оплачується, зокрема, за рахунок коштів USAI. За цією ж програмою було розгорнуто виробництво бомб малого діаметра, які можна запускати із стволів залпового вогню HIMARS.

До загальної вартості «допомоги Україні» входять і інші витрати — оплата діяльності військ США у Східній Європі, постачання зброї іншим європейським союзникам Америки тощо. Крім того, бюджет США несе витрати за статтями допомоги Києву, які прямо не пов'язані з постачанням зброї. За рахунок цього загальна вартість допомоги для Америки перевалила за 100 мільярдів доларів.

Скільки реально отримає Україна за новим законом?

Адміністрація Джо Байдена минулої осені намагалася провести через конгрес кілька варіантів законопроекту про допомогу Україні. Останній затверджений сенатом пропонував затвердити ліміт PDA на 2024 рік у розмірі 7,8 мільярда доларів на програму USAI – довгострокові закупівлі озброєнь для України у промисловості США – пропонувалося виділити майже 13,8 мільярда. Ці цифри перекочували і до закону, ухваленого тепер палатою представників.

Пентагон отримає гроші на закупівлі «списаної» зброї (понад 20 мільярдів за різними статтями закону). Це означає, що буде розморожено ще 4,1 мільярда доларів каналом PDA, що залишилися не витраченими в 2023 році. Таким чином, Київ може отримати:

  • «швидкі» постачання зі складів Міноборони США майже на 12 мільярдів доларів (реально — напевно менше, про що сказано нижче);
  • майже 14 мільярдів доларів на постачання протягом кількох років зброї з американських заводів.

По каналу PDA Київ теоретично може отримати майже стільки ж, скільки у 2023 році (тоді було виділено близько 12,1 мільярда доларів). Проте ліміт PDA виділяється для поставок не лише Україні, а й іншим союзникам США — насамперед Ізраїлю та Тайваню. Останній 2023 року вже отримав цим каналом зброї на 345 мільйонів доларів.

На початку 2025 року швидкі поставки по PDA Україні взагалі можуть бути скасовані. Саме так збирається вчинити Дональд Трамп, якщо буде знову обраний президентом США.

Щоправда, допомога при цьому може і не припинитись — зміниться лише методика, за якою її надають. Для цього до нинішнього закону, складеного республіканцями, внесено статтю про «постачання в борг». Нею Україна може отримати зброю в борг на вісім мільярдів доларів. Обов'язок потім може бути списаний (50% має право списати президент, іншу половину — конгрес).

Адміністрація Байдена принципово не використовує боргову схему: так, у 2022 році конгрес з подачі республіканців ухвалив «закон про ленд-ліз» зброї Україні (передача в борг з можливістю списання всього, що буде втрачено на війні), але Білий дім не витратив через цей закон ані цента.

На що вистачить Україні нового пакету допомоги?

США передають Києву дедалі дорожчу зброю.

Закон, ухвалений конгресом, зобов'язує Байдена передати Україні далекобійні ракети ATACMS для РСЗВ HIMARS.

А після постачання Києву літаків F-16 країнами Євросоюзу США напевно забезпечуватимуть машини дорогими боєприпасами та запчастинами.

Ймовірно, саме Америка буде змушена найближчими місяцями заповнювати й більшу частину втрат України у танках та бойових машинах піхоти.

Також ЗСУ потрібно радикально наростити сили далекобійної протиповітряної оборони (ППО) — щоб протистояти російській авіації, масово озброєній коригованими плануючими бомбами з дальністю застосування в десятки кілометрів. Єдиний доступний Заходу варіант вирішення цього завдання – постачання комплексів ППО Patriot.

Таким чином, на ті ж гроші, що й у 2023 році, Київ у 2024 році зможе отримати менше зброї (хоча й найкращої якості). Це означає, що ЗСУ не зможуть найближчим часом створити потужне наступальне угруповання (при цьому треба пам'ятати, що сил такого угруповання з 15–18 бригад, створеного до літа 2023 року, виявилося замало для прориву російської оборони).

Є й фізичні обмеження для нарощування допомоги: так, літній наступ ЗСУ забезпечувався значною мірою постачанням артилерійських снарядів із Південної Кореї (за гроші США). Нарощування виробництва снарядів у самій Америці йде — за планом — повільно. 2024 року заводи США та ЄС все ще не зможуть задовольнити потреби України.

Однак навіть недостатня допомога краща, ніж відсутність допомоги. Україна найближчим часом отримає кошти для того, щоб посилити свою оборону та уникнути її колапсу.

Вгорі: кабіна вантажівки, на шасі якої встановлено реактивну систему залпового вогню HIMARS. Україна, 29 грудня 2023 року. Фото: Serhii Mykhalchuk / Global Images Ukraine / Getty Images

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У суботу в Україні без опадів, вночі +3-13°, вдень +14-19°С
20:00
У суботу в Україні без опадів, вночі +3-13°, вдень +14-19°С
18:04
Юрій Бутусов: Прорив під Очеретиним - проблеми на фронті
17:06
Микола Арсенич таких би стратив: мати топ-посадовця СБУ раптом "заробила" понад мільйон. Його тато - закарпатський митник (Слідство.Інфо)
16:12
Трансляції великодніх богослужінь ПЦУ та УГКЦ: коли та де дивитися (РОЗКЛАД)
15:14
Після оновлення даних у ТЦК через е-кабінет чоловіків на ВЛК викликатимуть окремою повісткою - Генштаб
15:07
Абсолютно всі чоловіки від 18 до 60 років мають з 18 травня оновити дані в ТЦК - Генштаб ЗСУ
14:07
В Україні поки що продовжують діяти 8097 церков московського патріархату - Опендатабот
13:55
Президент призначив нового голову Хмельницької ОДА
12:11
Америка тут ні до чого: Княжицький розповів, хто гальмує прийняття закону про "заборону" упц (мп)

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]